Külgazdasági hírek

Partnerként tekintünk az erdélyi gazdákra

Kihívásokkal teli időszakot élünk, azonban jó hír, hogy nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra. Ez az összefogás pedig megmutatkozik abban, hogy gazdák, termelők, falugazdászok, szakmai szervezetek és az oktatás-kutatás képviselői közösségként vannak jelen az 5. Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán – mondta Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Szovátán.

A tárcavezető emlékeztetett, a közös európai agrárpolitika és az élelmiszerellátás mindannyiunk jövője szempontjából stratégiai kérdés. Éppen ezért van sorsdöntő jelentősége a júniusi európai parlamenti választásnak. Brüsszel ugyanis marginalizálta ezt a kérdést.  Nem akarják látni, hogy az agrárium célja, az élelmiszerellátás biztosítása. Hozzátette, az európai gazdák ugyanakkor látják ennek a jelentőségét, amelyet az elmúlt időszakban a gazdatüntetésekkel jeleztek is. A felelős politika ugyanis az, hogy felelősek vagyunk a fogyasztók egészségéért, tehát egészséges élelmiszer nem szenvedhet szűkösséget az európai emberek asztalán. A feladatunk pedig az, hogy a kiváló élelmiszert az asztalra tegyük, ezt pedig nem vonhatja kétségbe és nem írhatja felül a politika.

Nagy István kiemelte, a közeljövő másik fontos eseménye, hogy július 1-jétől Magyarország látja el az unió soros elnöki tisztségét. Ez pedig lehetőséget teremt a döntési folyamatok befolyásolására. Ebben a kérdésben pedig partnerként tekintünk az erdélyi gazdákra.

Hangsúlyozta, örömteli azt látni, hogy ezt az összefogást megtestesíti a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma, amely összeköti az egyes régiók gazdaszervezeteit, mezőgazdászait és agrárszakembereit. Ilyen összefogás eredménye a kiterjesztett, kiválóan működő falugazdász hálózat, amely a Kárpát-medencei magyarság támogatásában az egyik leghasznosabb és legelőremutatóbb intézkedés – mondta Nagy István.

A tárcavezető kiemelte, felelősségvállalásunk jól tetten érhető az agrárium területén, amelyben a magyar agrártárca kiemelt feladatának tekinti a határokon túlra szorult nemzettársaink szülőföldön való maradásának, boldogulásának és gyarapodásának segítését. Hozzátette, ennek egy eszköze olyan lehetőségekhez juttatni az Erdélyben és a Kárpát-medence többi részén működő agrárvállalkozásokat, amelyekkel meg tudják mutatni önmagukat, a termékeiket és a szolgáltatásaikat.

Megosztom: