Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Választás 2018

4,7 millió euró támogatás a magyar méhészeti ágazatnak

Az Európai Unió és a magyar kormány 50-50 százalékos finanszírozásában évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat, ami több mint 15 százalékkal haladja meg az előző támogatási ciklus forrásait – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Gyulai méz- és mézeskalács-fesztiválon.

A szaktárca közleménye szerint az államtitkár a rendezvényen elmondta, a méhészek a megtermelt méz

  • 73 százalékát nagybani felvásárlóknak,
  • 1 százalékát kiskereskedőknek, üzleteknek,
  • további 1 százalékát ipari felhasználóknak (mézeskalácsos, édesítőipar),
  • 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik.
Magyar termelői mézek a Gyulai Méz- és mézeskalács Fesztiválon 2017

Az országban több olyan nagyobb mézüzem működik, amelynek alapanyag-feldolgozó kapacitása meghaladja az évi ezer tonnát.

A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, ami 22-25 milliárd forint – mondta.


Az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen áll az ország, a termelés az elmúlt 10 évben 15 ezer és 30 ezer tonna között változott, míg a méhcsaládok száma meghaladja az 1 milliót – tette hozzá.

Az államtitkár az ágazat egyik legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy tudatosítani kell a magyar méz előnyösebb tulajdonságait a külföldről, vagy az Európai Unión kívülről érkezettekhez képest. A magyar méz kiváló minőségű és zamatos, ugyanakkor ez a Kínából származó mézekre vagy annak keverékeire már nem minden esetben igaz – tette hozzá.

bny \ gry

MTI 2017. december 9., szombat 12:36

Megosztom: