Agrárminisztérium gazdáknak szóló hírek

Tárgyalások a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről Budapesten

  Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa október 8-án a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről tartott budapesti előadásában kiemelte:

A közös agrárpolitikában (KAP) a mezőgazdaságra fordítandó támogatások szinten tartásához a tagállamok befizetésének emelésére lenne szükség a 2021-től 27-ig tartó ciklusban, de ehhez öt nettó befizető tagállam egyelőre nem járul hozzá

     Magyarország „kulcspartner”, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak és a KAP szabályairól szóló tárgyalásokon. 
    A jövőben is egy olyan rugalmas közös európai agrárpolitikára van szükség, amely a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi célokat is figyelembe veszi.
    

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa október 8-án a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett eseményen

 

Phil Hogan szerint a KAP keretében

 • a jövőben egyszerűsíteni kell a támogatásokat
 • és a különböző méretű gazdaságok közötti igazságosabb elosztását kell biztosítani,
 • emellett többek között védeni kell a környezeti erőforrásokat,
 • segíteni kell a gazdákat a precíziós mezőgazdaság megteremtésében,
 • valamint a profitjuk növelésében és az élelmiszerláncban is javítani szükséges a termelők szerepét. 
     

 A mezőgazdaságban a generációváltás elérése érdekében a fiatal gazdákat is támogatni kell, segítésükre a KAP 2 százalékát fordítanák. Mindezek mellett további kutatási és fejlesztési forrásokkal támogatnák az ágazatot, ugyanakkor a vidékfejlesztésnek is folytatódnia kell – sorolta az uniós biztos. 

Magyarország nem tudja elfogadni a KAP források javasolt csökkentését

 

   Nagy István agrárminiszter aláhúzta, hogy az EU a hagyományos politikák, így a KAP forrásainak csökkentésével igyekszik pénzt biztosítani az új kihívások kezelésére.

     Magyarország nem tudja elfogadni a KAP források javasolt csökkentését, ugyanakkor  hajlandó emelni befizetéseit az uniós költségvetésbe azért, hogy a KAP forrásai legalább a jelenlegi szinten maradjanak.
    A KAP források csökkentése az élelmiszerárak emelkedésének, a választék és a minőség csökkenésének a kockázatával járhat.
    Leszögezte, hogy az új rendszer egyik alappillérének továbbra is a hektár alapon kifizetett közvetlen kifizetések rendszerének kell maradniuk. Fontos üzenet az európai gazdáknak, hogy ezek a támogatások – mind a termeléstől elválasztott, mind pedig a termeléshez kötött formában – a jövőben is megmaradnak.

    Nagy István beszédében egyetértett azzal, hogy

 • növelni kell a KAP környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos törekvéseit,
 • ugyanakkor az nem eredményezhet bonyolultabb rendszert.
 • A támogatási szabályok egyszerűsítését gazdabarát módon kellene szervezni,
 • és egy olyan szabályozásra van szükség, amely alacsony pénzügyi kockázat mellett a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban juttatja el a forrásokat a gazdákhoz. 
     
Magyarország „kulcspartner”, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak és a KAP szabályairól szóló tárgyalásokon.

 

 A miniszter örvendetesnek nevezte, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint a KAP kétpilléres logikája 2021 után is megmarad. A közös agrárpolitikának a közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó vidékfejlesztési pilléren keresztül továbbra is biztosítania kell a gazdák számára a fejlődés lehetőségét. A vidékfejlesztési támogatásoknak elengedhetetlen szerepük van a KAP szociális dimenziójának erősítésében, hiszen azok nagymértékben hozzájárulnak a vidéki területek népességmegtartó erejének növeléséhez – húzta alá.

    Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elfogadhatatlannak tartja a KAP finanszírozásának csökkentését, miközben láthatóan egyre több terhet ró a gazdálkodókra a különböző előírások betartása. Ezért elsősorban azt kéri Phil Hogantől, hogy védje meg a KAP-ot, és ne engedje, hogy annak súlyát, költségvetését tovább csökkentsék.
    A NAK elnöke kitért arra is, hogy

 • az Európai Unió keleti oldalán még szükség van a mezőgazdasági termelés hatékonyságának a javítására,
 • ezért szorgalmazza a vidékfejlesztési források célzott felhasználását.

A fejlesztések támogatása már csak azért is fontos, mert úgy látja, kereskedelempolitikai eszközökkel egyre kevésbé védhetők meg a gazdálkodók.

 

forrás: mti

fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Megosztom: