Külgazdasági hírek külgazdasági kapcsolatok

Új lendületet kapnak az agrárkapcsolatok Malajziával

Kereskedelmi, növénynemesítései, oktatási és tudományos szinten is szorosabbra kell fűzni a magyar és a maláj kapcsolatokat – közölte Nagy István agrárminiszter, aki Datuk Seri Haji Mohamad bin Sabuval, Malajzia mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszterével egyeztetett.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, Malajzia fontos partnere Magyarországnak, ezért törekedni fogunk arra, hogy a jövőben is gyümölcsöző kapcsolatot ápoljunk. A két ország között nagy távolság van, de a problémáink közösek, amikre együttes megoldásokat kell találnunk. A miniszter példaként említette a globális éghajlatváltozást, ami a biztonságos élelmiszer-ellátást központi kérdéssé teszi.

Nagy István szerint azért kell dolgoznunk, hogy a gazdasági kapcsolatokat megerősítsük és a koronavírus-járvány előtti szintre emeljük. A vetőmag termesztésben kivalló pozíciót foglalunk el világviszonylatban is, hazánkban van ugyanis az egyik legnagyobb génbank, amin keresztül gyakorlati válaszokat tudunk adni a változó klíma jelentette kihívásokra. További lehetőségek rejlenek még a tenyészállataink exportálásában, és a kész termékekben is, mint a sertés-, a marha- vagy a nyúlhús. Ebben az együttműködésben a mai találkozót követően fontos szerep hárul majd a szakértők munkájára és a regionalizációra is – tette hozzá.

A tárcavezető beszélt arról is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen több maláj diák is ösztöndíjjal tanul. Ők a garancia arra, hogy a politikai és gazdasági kapcsolataink is sikeresek legyenek a két ország között. Ezek a hallgatók ugyanis ismerik egymás kultúráját és működését, a barátságokon keresztül pedig a gazdaságaink is eredményesebbek lesznek. De nem csak a hallgatók, hanem a kutatócserében is előre kell lépnünk, hiszen a szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra közös válaszok kellenek. Az élelmiszer-ellátás biztonsága kulcskérdés, ezért hazánk új élelmiszer stratégiát alkotott, ami nagyfokú modernizációval és a digitalizációval ját együtt. A precíziós technológiákat a biztonságos élelmezésben kamatoztatjuk, a tapasztalatainkat pedig készek vagyunk megosztani – hangsúlyozta Nagy  István.

A miniszter aláhúzta, közösen kell dolgozni azért, hogy a két ország közötti export és import megsokszorozódjon. Magyarország olyan kapuja lehet Malajziának, amelyen keresztül a termékeiket eljutathatják az uniós piacokra is. A tárcavezetők a találkozó keretében egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a két ország közötti mezőgazdaság területén történő együttműködésről.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Megosztom: