Agrártámogatások Hazai támogatások

Újabb nyertesek a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatban

Újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban az Agrárminisztérium. A Vidékfejlesztési Program egyik legsikeresebb intézkedése a tavaly novemberben lezárult, a mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló, az ambícióik és adottságaik alapján fejlődőképes, vidéki térségekben elhelyezkedő, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását elősegítő pályázati felhívás. A mostani döntéssel már több mint 80 milliárd forint támogatást ítéltünk meg több mint 14 ezer gazdálkodónak – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, egyre fontosabbá és értékesebbé válnak a helyben megtermelt, előállított termények, termékek, árucikkek, fontos a termelők és a vásárlók mikro szintű összekapcsolása, ehhez azonban a legkisebb üzemmérettel rendelkező – legtöbb esetben önerővel sem bíró – termelőknek segítségre van szüksége.  A felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be támogatási kérelmet a kisméretű üzemmel rendelkező őstermelők, és vállalkozások – emlékeztetett a miniszter.

Hozzátette, a támogatási konstrukció keretében közel 20 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be, amelyből az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként több mint 13 ezer termelő részesült 73 milliárd forintot meghaladó összegű támogatásban, a már kifizetett támogatás mértéke pedig 48,78 milliárd forint. A napokban újabb 1.263 kérelem esetében született pozitív támogatói döntés, amely 7,6 milliárd forint támogatás odaítélését jelenti az érintett gazdálkodók számára.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: archiv

Megosztom: