Agrárgazdaság

Újjászülető magyar agrárium

A magyar mezőgazdaság az újjászületés pillanatában van, amelynek az a legfontosabb üzenete, hogy a versenyképesség fenntartásához az ágazat minden szereplőjének változnia kell, függetlenül a tevékenységi területtől és a mérettől  – mondta Nagy István agrárminiszter, kedden, Dabason, a Vitafort Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új üzemének átadóján.

Az agrárminiszter úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban a magyar agráriumot számos kihívás érte. Látnunk kell, hogy mindez a magyar mezőgazdaság szülési fájdalmának folyamata, az agrárium ugyanis az újjászületés pillanatában van. Azt pedig mindannyian érzékeljük, hogy változás és változtatás nélkül nem tudunk eredményesek lenni. A versenyképesség fenntartása csak megújulással, a technológiai változásokhoz való alkalmazkodással, valamint szemléletváltással lehetséges. A Vitafort Zrt. pedig erről az alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot a takarmányüzeme megépítésével – tette hozzá.

Nagy István emlékeztetett, takarmányiparunk éves szinten hozzávetőlegesen 140 milliárd forintos árbevételt termel, amellyel maradéktalanul kiszolgálja a hazai állattenyésztés igényeit. Az idei nyári terméseredmények és az őszi betakarítás eddigi adatai alapján pedig a 2023/24-es szezonban a hazai termés fedezi a hazai felhasználást, így a magyar takarmányágazat ellátása is biztosított lesz – nyomatékosította a miniszter.

Kiemelte, továbbra is az uniós szabályok adta lehetőségek szerinti maximális forráskeretet fordítjuk célzottan a fehérje-takarmánynövények termesztésére. A szálas fehérjenövények termesztésére mintegy 11 millió euró, a szemes fehérjenövények termesztésére pedig 16 millió euró kerül évente elkülönítésre – fejtette ki Nagy István. Hozzátette, a Vidékfejlesztési Program részeként 2021-ben, a takarmány-előállítók fejlesztését támogató pályázati felhívásban 96 kérelem részesült összesen mintegy 51 milliárd forintnyi támogatásban.

A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány továbbra is stratégiai jelentőségű feladatként kezeli az ország takarmányellátásának biztosítását, ezért az eddig megszokott célzott támogatási konstrukciók az új agrártámogatási rendszerben is elérhetők maradnak a gazdálkodók számára.

Forrás: Am Sajtóiroda

Megosztom: