Külgazdasági hírek

Újra a gazdákat kell az uniós agrárpolitika középpontjába helyezni

Brüsszelnek meg kell védenie az unió agrárpiacait és újra a gazdákat kell az uniós agárpolitika középpontjába állítania. Csak így növelhető a termelők versenyképessége és a válságokkal szembeni ellenállóképessége – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülését követően.

Videó linkje: https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/862277952376056/

A miniszter kiemelte, az orosz-ukrán háború következtében Brüsszel továbbra sem tudja megvédeni az uniós agrárpiacokat: hiába működik újra stabilan a fekete-tengeri gabona útvonal, az ukrán termékek jelentős része továbbra is az EU-ba érkezik. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Ukrajna csak áprilisban 1,4 millió tonna kukoricát, és 750 ezer tonna búzát exportált az EU-ba. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor az unióba érkező import idén meg fogja haladni az elmúlt két évben tapasztalt rekord mennyiséget. A tárcavezető szerint a kialakult helyzeten a júniusban hatályba lépő új ATM-rendelet sem fog javítani, hiszen a búza nem került be a védendő érzékeny termékek közé, míg a kukorica esetében a vám mértéke 0%. Emiatt a kelet-európai gazdák gyakorlatilag védtelenek. Vitán felül áll, hogy a jelenlegi helyzetben segítségre van szükségük, különben az európai élelmezésbiztonságot kockáztatjuk. Brüsszelnek éppen ezért haladéktalanul cselekednie kell, és gazdaközpontú politikát kell folytatnia – hangsúlyozta.

Ismertette, hogy a meglévő válságkezelési intézkedések nem alkalmasak az egyre szélesebb, egyre gyakoribb és egyre súlyosabb kihívások kezelésére. Éppen ezért szükséges a kockázatkezelési eszközök és a válságintézkedések alapos felülvizsgálata, amelynek során nagyobb szabadságot kell biztosítani a tagállamok számára azok végrehajtása során.  Legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, amelynek során a gazdákat támogatni kell a klímaváltozás elleni küzdelemben és a zöld átállásban. Nem segíti az átmenetet, ha a valóságtól elrugaszkodott, sok esetben megvalósíthatatlan, idealizált célokat tűznek ki előre. Hibás az a megközelítés, hogy a célok nem teljesüléséért csak és kizárólag a gazdák a felelősek. A zöld átmenet nem valósítható meg a gazdák akarata ellenére, hanem csak úgy, ha érdekeltté tesszük őket annak elérésében. Éppen ezért kulcsfontosságú, a környezeti és fenntarthatósági szempontok érvényesítése közötti megbomlott egyensúly helyreállítása – fűzte hozzá.

Nagy István leszögezte: a magyar uniós elnökség prioritása lesz a gazdaközpontú uniós agrárpolitika, ami kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre  a fenntarthatóságra, és a tudás alapú gazdaságra.

Megosztom: