Külgazdasági hírek

Ukrajna uniós csatlakozásának beláthatatlan következményei lennének az európai mezőgazdaságra

Alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert Ukrajna EU csatlakozása. Az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló többszázezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

A Mezőgazdasági miniszterek 2023. december 11-i brüsszeli ülésén Lengyelország kérésére napirenden volt Ukrajna csatlakozásának az EU mezőgazdaságára gyakorolt hatása is. Nagy István agrárminiszter kiemelte, ezeket a hatásokat a határmenti tagállamok gazdálkodói már a saját bőrükön érzik, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része. A megnövekedett ukrán import okozta piaci zavarok kezelésében a határmenti tagállamok nem számíthattak az Európai Bizottságra, sőt, teljes hozzá nem értésre vall, hogy az uniós importtilalmat a betakarítás kellős közepén szüntették meg. Az erre válaszul nemzeti hatáskörben bevezetett intézkedések miatt pedig a Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Nem elég, hogy a bizottság nem segíti a határmenti tagállamokat, de még hátráltatja is őket, holott a tilalom az egész belső piacot védi – emlékeztetett a tárcavezető.

Kifejtette, mielőtt Ukrajna csatlakozása egyáltalán szóba kerülne, látni kell, hogy annak milyen hatása lesz az európai mezőgazdaságra és az agrártámogatásokra. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Ukrajnában több százezer hektáros nagygazdaságok vannak, amelyeknek egyáltalán nem kell megfelelniük az EU-ban meglévő szigorú termelési feltételeknek. Ezzel a teljesen más történelmi hagyományokon nyugvó és más struktúrában működő európai mezőgazdaság nem tud versenyezni. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság nem készített elemzést az ukrán csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, de visszafogott becslések szerint a KAP támogatások csaknem 30%-át az ukrán gazdaságok kapnák. Ennek logikus következménye, hogy a többi tagállam, így a magyar gazdák támogatásai jelentősen csökkennének. Azt sem hallgathatjuk el, hogy az ukrán mezőgazdasági vállalatok nagyrészt a nyugati nagytőke tulajdonában állnak, így az uniós támogatásokban is ők részesülnének. Ez nem lehet célja sem a tagállamoknak, sem az Európai Bizottságnak – tette hozzá Nagy István, aki leszögezte, a magyar gazdák érdekeit minden eszközzel meg fogják védeni.

Forrás: AM Sajtóiroda

Megosztom: