Élelmiszer

Uniós oltalmat kapott a Nagykun rizs

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-ai döntésével uniós oltalomban részesítette, így védett lett az Európai Unió területén.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A Nagykun rizs oltalom alatt álló földrajzi jelzés a magyar nemesítésű, meghatározott rizsfajták fehér vagy hántolatlan (barna) szemtermésére vonatkozik.

A Nagykun rizs sokkal szigorúbb minőségi követelményeknek felel meg, mint a más földrajzi helyen termesztett rizs. Termesztési területe Kisújszállás, ahol a talajadottságok és az ott alkalmazott termesztéstechnológia biztosítja, hogy a Nagykun rizs nehézfémekre nézve Európában egyedülállóan alacsony határértékekkel rendelkezzen. Ez a kedvező tulajdonsága kedvező a  csecsemők és kisgyermekek számára készülő ételek készítésére.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet.

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.huhonlapon.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: archiv
Megosztom: