Erdőtelepítés és faültetés Klímavédelem Környezetügy

Változó világunk kihívásai

Nagy István agrárminiszter február 17-én, hétfőn a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján mondta, Budapesten.

Változik a klíma, és azzal együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását.

    A miniszter hozzátette, hogy ezt felismerte a magyar a kormány, és megalkotta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelt helyet kap az erdőtelepítés.     

Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen – tette hozzá.     

A Magyar Mezőgazdasági Minisztérium, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Herman Ottó Intézet több témakört is felölelve, a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel, közérthetően alkotta meg az interaktív elemeket is tartalmazó most megnyílt tárlatot – mondta.

Nagy István kiemelte, hogy

  • a klímaváltozás okai és következményei,
  • a szélsőséges időjárás pusztításai,
  • a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai

komplex válaszokat igényelnek, amihez több szakterület összefogására van szükség.     

Az erdőgazdálkodás az agráriumnak az a része, amely hatékony és hosszú távú válaszokat kínál a klímaváltozásra.

  • A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg,
  • a fatermékek használata további 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátást előzi meg.

Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése – jegyezte meg.     

Nagy István elmondta: a vidékfejlesztési programban tavaly az erdőtelepítési pályázat keretében jelentősen megnövelték az erdőtelepítésre igényelhető támogatási összegeket.

  •     A korábbihoz képest erdőtípusonként legalább 80, legfeljebb 130 százalékkal emelkedett a megpályázható összeg.

Ennek eredményeként már 11 ezer hektárra érkezett telepítési kérelem. A programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is csatlakozhatnak majd. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan 500 millió forintos pályázatot írnak ki – közölte.     

Fásítási mintaprogramok keretében erdőgazdaságok 2 millió facsemete elültetésével növelték az erdőterületet – mondta.


    A másik fontos intézkedés az öntözésfejlesztés területén jött létre. Tíz éven keresztül 17 milliárd forintot biztosít a kormány az öntözési infrastruktúra kialakítására. A miniszter reményei szerint ezzel 2022-re megduplázódhat az öntözött terület nagysága.
    Ezen kívül intézkedéseket hoztak a beporzó rovarok, különösen a házi méh védelme érdekében, elkészítették az Országos levegőterhelés-csökkentési program tervezetét, és folytatják az Országos iskolakert-fejlesztési programot – sorolta a miniszter.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba

Szja-mentes lesz a méhészeti termékek értékesítése

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte az agrárminiszter csütörtökön (február 20.) sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek személyijövedelemadó-mentességet élveznek majd. …

Megosztom: