Mosonmagyaróvár Országgyűlési képviselői körzetem

147 millió forintból korszerűsítették a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona intézményeit

2019. július 10-én kerültek átadásra Mosonmagyaróváron az EFOP-2.2.3-17  „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona korszerűsítése” c. projekt finanszírozásából felújított szociális intézmények.  Az eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

A miniszter köszöntőjében kiemelte:

Az emberben kettős érzés munkál ilyenkor. Az egyik a gyarapodás felett érzett örömé, az, hogy egy sikeres beruházás átadóján lehet jelen. A másik a szomorúságé, hogy szükség van az ilyen intézményekre.

Az otthon célja, hogy az ideiglenesen lakhatási gondokkal küzdő családok számára lehetőséget biztosítson a család egységének megtartására, és a szociális munka eszközeivel támogassa a családot önálló életvitelük megtartásában, vagy annak visszaállításában.

Ez a szolgáltatás akkor sikeres, ha egyetlen olyan gyermeket sem kell családjától különválasztva elhelyezni – akár alapellátási, akár szakellátási formában – akinek legjobb érdeke a családjával együtt élni és felnőni.

Ehhez szükség van arra, hogy az átmeneti otthonban legyen:

  • elegendő férőhely,
  • megfelelő reintegrációs program,
  • illetve megfelelő személyi és tárgyi feltételek.


Nagy István „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona korszerűsítése” c. projekt átadójánMosonmagyaróváron a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona intézményei 2005 óta fogadják az otthonukat vesztett, rászoruló családokat. A két intézmény 40-40 férőhellyel működik. A szociális segítségnyújtást a családok egy évre vehetik igénybe, amely időtartam indokolt esetben fél évvel, vagy a tanév végéig meghosszabbítható. Az intézmények immár hosszú évek óta töretlenül működnek és folyamatosan fogadják a családokat, várandósokat és a bántalmazottakat is.

A projekt két különálló elemből állt, az egyik az épületek korszerűsítéséről szólt – A Családok Átmeneti Otthona a projektnek köszönhetően teljesen megújult -, a másik pedig a külső férőhelyek kialakításáról.

Ez az intézményben történő gondozáshoz képest egy kötetlenebb ellátási forma. Ennek megvalósításához a város önkormányzata két ingatlant ajánlott fel a szervezetnek, amelyeket teljesen felújítottak.

projekt átadó ünnepség

Ezekre a férőhelyekre olyan hátrányos helyzetű családok költözhetnek, akik az átmeneti otthonban történő ellátás során pályáztak. Itt a rászoruló családokat mentor segíti az életvezetésben, az ellátást pedig akár 3 évig is igénybe vehetik.

Nagy István agrárminiszter az felújított épületek bejárása után  felajánlotta az udvarban lévő kis kert telepítéséhez és gondozásához szükséges eszközök, vetőmagok és minden kellék beszerzését. Mint mondta:

Amíg ez a kert művelve lesz, a hozzávalókat folyamatosan biztosítom!

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere az ingatlanok történetéről és állapotáról számolt be, majd biztosította az intézmény vezetőit a város jövőbeni támogatásáról is.

Bízom benne, hogy ez egy olyan folyamatot fog elindítani, amely egyrészt ezt a projektet is tovább tudja bővíteni, másrészt pedig az önkormányzatnak is egy olyan példát mutat, hogy ezekből a rendelkezésre álló ingatlanokból is nagyon szép lakásokat lehet kialakítani.

Gratulálok minden résztvevőnek, hogy ilyen példa értékű  minőségben sikerült megvalósítani a projektet. Szükség van arra, hogy ezek az emberek önálló lábra tudjanak állni és lássák azt, hogy ilyen körülmények között is lehet önállóan élni.

Végül Kopf Katalin, a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona vezetője mutatta be a projekt részleteit. Képes összefoglalóval ismertette a jelenlévőknek a pályázat során átalakításra került állapotokat. Mint mondta:

a munka 2018. március 1-jén kezdődött. A munkálatok között szerepelt: nyílászáró és radiátor-csere, új kazánház vásárlás, festés, palatető csere, beépített bútorok kialakítása, közösségi tér befedése, kamerarendszer bővítése, új közös konyha kialakítása.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon ez az első proekt, amely a pályázat keretein belül elindul.

A projektek azonosítója és címe:

  • EFOP-2.2.3-17-2017-00009 „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona II. korszerűsítése”. Támogatási összeg: 69 millió Ft.
  • EFOP-2.2.3-17-2017-00010 „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona korszerűsítése”. Támogatási összeg: 78 millió Ft

Forrás: AM Sajtó

fotó: Bánhegyi István

Megosztom: