Generációváltás az agráriumban

1956 hősei irányt mutattak

Az 1956-os hősökre emlékezni több mint kötelesség, mert bennünk élnek azok, akik életüket adták a szabadságért – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a mosonmagyaróvári sortűz áldozataira történő megemlékezésen, szerdán.

Nagy István kiemelte, fájdalom és szenvedés maradt a 66 évvel ezelőtti tragédia után, amiről ráadásul 33 évig hallgatni kellett, de 1956 hősei irányt mutattak, azért jövünk össze és emlékezünk minden év októberében a forradalom résztvevőire. Mi, magyarok megbecsüléssel fordulunk olyan értékek felé, mint a szabadság, a függetlenség, a bátorság és az áldozatkészség. A forradalom és szabadságharc hősei csak látszólag nem győztek, hiszen olyan erőt mutattak, amely hitet és reményt adott tíz- és százezreknek. A seb, amelyet a kommunizmus testén ütöttek elfekélyesedett, és lassan, de biztosan terjedt, erkölcsi diadalt vívott ki, amely a rendszerváltással  teljesedett be – tette hozzá.

Kifejtette, a forradalom eszméje itt van közöttünk ma is, és a mai napig irányt mutat nekünk. A néma főhajtások, a koszorúk virágai, a mécsesek fényei ma arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy merre vezet a közös utunk. Szabad, erős és békés Magyarországot akarunk. Dolgozni, vállalkozni, gazdálkodni akarunk családjainkért, gyermekeink, unokáink jövőjéért, szüleink, nagyszüleink nyugodt időskoráért. Meg akarjuk őrizni ezeréves történelmünket és keresztény-nemzeti kultúránkat – hangsúlyozta.

Nagy István kiemelte, ahogyan 33 évvel 1956 hőstettei után helytállt a nemzet, továbbvíve a forradalmárok által meggyújtott, majd évtizedekig őrzött lángot, úgy kell helytállnunk újabb 33 év elteltével is. Szilárd hitre, erős akaratra és bátorságra van szüksége a ma emberének is a mindennapokban ahhoz, hogy ne pusztán helytálljon ebben a forgatagban, hanem biztos léptekkel előre is haladjon.

Hangsúlyozta, ahogy 1956 hőseinek, úgy nekünk is szükségünk van a hitünkre, szükségünk van arra, hogy bízzunk magunkban, hogy megfeleljünk a kihívásoknak. Nehézség van és lesz is bőven, ahogyan a jelenben, úgy a jövőben is. Az egész magyar nemzetnek akkor van jövője, ha emlékezünk mindazokra a hőstettekre, amelyekből ez a jövő sarjad. Valósítsuk meg azokat az elhatározásokat, amelyeket a nemzeti ünnepeinken, a hőseinkre emlékezve zászlainkra tűzünk – húzta alá Nagy István.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Bánhegyi István

Megosztom: