Agrárgazdaság Élelmiszer

Szobrot avattak Dimény Imre tiszteletére Gödöllőn

Fejlesztés nélkül az agrárium nem termel jövedelmet, nincs jó minőségű és megfelelő mennyiségű élelmiszer – mondta Nagy István agrárminiszter Dimény Imre születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett szoboravató ünnepségen, kedden, Gödöllőn.

A miniszter kifejtette, Dimény Imre jól látta, hogy a magyar agrárgazdaság fejlődésének záloga nem pusztán egyetlen tényezőn alapul. A kedvező természeti, ökológiai adottságainkat csak akkor tudjuk kamatoztatni, ha azokhoz a biológiai és a technikai fejlesztéseket, a gazdasági és humán tényezőket komplex módon sikerül társítani. Ha nem fordítunk figyelmet a mezőgazdaság korszerűsítésére, az újabb és újabb technológiák alkalmazására és azok folyamatos használatára, a szakemberképzésre, a kutatásra, akkor lemaradunk a versenyben. Nem véletlen, hogy Dimény Imre nevéhez fűződik az agrárium gépesítése, a termelőszövetkezetek adósságának elengedése és az élelmiszer-gazdaság fogalom általánossá tétele is – tette hozzá.

A tárcavezető rámutatott, Dimény Imrénének miniszterként elévülhetetlen érdeme van a sikeres termelési rendszerek létrejöttében, oktatóként pedig kezdeményező szerepe volt az agrárfőiskolák egyetemekké fejlesztésében. A professzor mindig nagy hangsúlyt fektetett a képzésre, az utánpótlás nevelésére – emelte ki Nagy István. A miniszter hangsúlyozta, Dimény Imre egyenes és hiteles ember tudott maradni egész életében, szakmai munkássága és eredményei példát mutatnak a jövő agrárnemzedékének is. Tiszteletére Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campusának Főépülete előtti parkjában emeltek szobrot.

AM Sajtóiroda

Megosztom: