természetvédelmi terület

25 éves Fertő-Hanság Nemzeti Park

.

Nagy István agrárminiszter az első határon átnyúló nemzeti park 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen (május 2.) Fertőújlakon köszöntőjében kiemelte:

Példaértékű az együttműködés az 1994 áprilisa óta működő Fertő-Hanság és a szomszédos osztrák Neusiedler See – Seewinkel nemzeti parkok között

    Nagy István hangsúlyozta, hogy a két nemzeti parkban a szakemberek közösen dolgoznak azon, hogy a Fertő és a Hanság vidékének biológiai sokfélesége gyarapodjon, segítsék a helyben élők boldogulását és bejárhatóvá, megtekinthetővé tegyék a látogatók számára a parkok területét. 


    

Kitért arra is, hogy a közös természetvédelmi, ökoturisztikai- és környezeti nevelési programok eredményeként több tízmillió euró szolgálta a feladatok ellátását. A magyar kormány pedig további, mintegy 10 milliárd forint hazai és európai uniós forrást fordított az elmúlt 25 évben a Fertő-Hanság Nemzeti Park fejlesztésére.


    Hozzátette, hogy ezek a programok jelenleg is folynak, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, közel 2,5 milliárd forint értékben. 
    Az elmúlt negyed században az élőhelyvédelmi és fajvédelmi programoknak köszönhetően

  • megháromszorozódott a Fertő nádasában fészkelő,
  • fokozottan védett nagykócsag állománya,
  • újra fészkel a veszélyeztetett státuszú parlagi sas,
  • növekvő állománya van a rétisasnak
  • és stabilizálódott a kipusztulással fenyegetett rákosi vipera állománya .

Közös kerékpárutak, látogatóközpontok, tanösvények, madármegfigyelő kilátók működnek, és évente több ezer gyermek vesz részt a környezeti nevelési programokban – sorolta Nagy István. 


    

Maria Patek, az osztrák szövetségi fenntarthatósági és turisztikai minisztérium erdőgazdálkodási és fenntarthatósági szekcióvezetője arról beszélt, hogy a két nemzeti park kiválóan áll a közös kihívások elé, számos közös, európai uniós támogatással is működő programot hajtott végre. 


    Barcza Attila a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta,

a Fertő-Hanság Nemzeti Park megkerülhetetlen térségfejlesztési tényezővé vált. A kormány azon dolgozik, hogy a migráció ne jusson e arra a szintre, hogy vissza kelljen állítani a belső határellenőrzéseket az Európai Unió országaiban.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkot 1994-ben alapították meg, miután a Hansági Tájvédelmi Körzetet hozzá kapcsolaták a Fertő-tó Nemzeti Parkhoz. Az osztrák nemzeti parkkal közös megnyitót 1994. augusztus 24-én tartották.


A Fertő-tájat 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, 1989-ben a Ramsari Egyezmény vadvizei közé került, 2001-ben pedig felkerült az UNESCO világörökségi területei közé.

..

Forrás: MTI

Fotó: Fekete István

Megosztom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük