Mosonmagyaróvár Országgyűlési képviselői körzetem

30 éve történt: S.O.S. Temesvár

2019. december 21.-én szerte az országban várták a megemlékezőket a temesvári forradalom 30. évfordulója alkalmából. A pódiumbeszélgetésnek Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum díszterme adott otthont, ahol találkozhattak és kötetlenül beszélgettek az adománygyűjtések egykori szervezői.

Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

Önök a mi hőseink! Egyszerű, hétköznapi emberek, akik adott pillanatban, adott történelmi helyzetben igazi hőssé váltak. Mert az igazi hazafi meghallja, hogy mire hív a haza és oly nagy dolgokat csinál, amit máskor, más élethelyzetben nem.

Az esemény legfőbb tanulsága: Mindnyájunkban ott lakik egy olyan ember, aki mindig kész szolgálni a hazát.

De ne feledjük, hogy lehet békében is a hazánkat szolgálni. Kiállásainkkal, elköteleződéseinkkel, hazánk iránti féltett érzéseinkkel – nagy dolgokat csinálni.

Mindig és minden körülmények között a hazáért érdemes mindent kockáztatni, csak a hazát nem lehet soha kockára tenni! – zárta beszédét a miniszter.

1988-ban történt először, hogy spontán tüntetés kezdődött… – így kezdték a beszédet a megemlékezők.  – 1989-ben a rendszer még rosszabb lett Romániában, amikor decemberben Tőkés László református lelkész körül sűrűsödtek az események. 1989. december 15-én Mosonmagyaróváron is tüntetést szerveztünk és imádkoztunk Tőkés Lászlóért.

A délutáni beszélgetés a 30 éves emlékek felidézésével kora estig tartott. A beszélgetés moderátora Tóth Máté történész volt, aki az áldozatos munkáért járó jubileumi megemlékező oklevelek átadásában is segédkezett.

Forrás: AM sajtó Fotó: Bánhegyi István

..

Megosztom: