Agrárgazdaság Agrárminiszter Agrártámogatások Mezőgazdaság

Korszakváltás küszöbéhez ért a magyar mezőgazdaság

Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozó Axiál Kft. új telephelyének átadó ünnepségén kijelentette:

Korszakváltás küszöbéhez érkezett a magyar mezőgazdaság, mert a gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek

Nagy István elmondta, hogy

a magyar gazdák, a hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az idei év első háromnegyedévében mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint 2018 azonos időszakában. Alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanezen időszakban, tíz százalékkal többet, mint 2018-ban.

Nagy István Sárváron

A gazdálkodók erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek – sorolta az agrárminiszter, majd hozzátette, hogy a kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a vevők jelentős része bankhitel igénybevételével vásárolt.

A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított növekedési hitelprogram fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe:

  • az összes kihelyezés negyede, mintegy 81 milliárd forint a mezőgazdaságot erősítette az év első tizenegy hónapjában.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, 72 milliárd forintra emelkedett az év első háromnegyed évében.

Nagy István kiemelte:

a kormány és az agrártárca célja, hogy folyamatosan korszerűsödjön a magyar mezőgazdaság gépparkja.

A minisztérium a Vidékfejlesztési programon keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta, emellett segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét 23 milliárd forint értékben, 3700 pályázó esetében.

A miniszter elmondta, hogy az Axiál Kft. saját forrásból megvalósult beruházása élénkítően hat a térség gazdaságára.

  • A bajai székhelyű cégnek az országban 19 telephelye van és a 2011-ben elindított telephely-fejlesztési programban alakították ki a sárvári több mint 1400 négyzetméter területű épületegyüttest, amelyben a szombathelyi telephelyről átköltöző munkavállalók dolgoznak.

Kondora István, Sárvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a város építéséhez nemcsak állami és önkormányzati, hanem magánberuházásokra is ugyanúgy szükség van. Az idei évben pályázati támogatások segítségével nagyot lépett előre a város és reményét fejezte ki, hogy ezt a vállalkozások is felismerik.

Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért építették a sárvári telephelyet, mert a szombathelyit kinőtték. Sárváron főként szervízeléssel foglalkoznak. Kitért arra is, hogy a következő évben Baján alkatrészek tárolására alkalmas csarnokot szeretnének kialakítani.

Az Axiál egyebek mellett üzleti partnere a Manitou, a Claas, a Berthoud és a Gehl márkákat gyártó vállalatoknak.

A nyilvánosan elérhető céginformációs adatok szerint az Axiálnak tavaly 78,7 milliárd forint árbevétele volt, amely 4,8 milliárd forinttal több, mint 2017-es. Nyeresége 2,5 milliárd forint volt, 1,2 milliárd forinttal több, mint az előző évben. 2018-ban mintegy 740 embert foglalkoztatott.

Forrás: MTI Fotó: Fekete István

Megosztom: