Mosonmagyaróvár Országgyűlési képviselői körzetem

A fejlődés újabb állomásához érkezett Mosonmagyaróvár és térsége

Közel 90 millió forintos beruházás ért véget 2019. nyarán a mosonmagyaróvári Hajléktalan Szálló és Nappali Melegedő épületében. A hivatalos átadóra szeptember 3-án került sor, melyre meghívást kapott Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Nagy István köszöntőjében elmondta:

Mosonmagyaróvár szinte minden pontján fejlesztések történnek. A közlekedésszervezésben, a gazdaságban, a kulturális életben, a sportban, mindenütt beruházások indultak. Ezek egyensúlyban vannak a város és a térség fejlődésének erejével.

Az utóbbi években Mosonmagyaróvár város önkormányzata és a kistérség együtt olyan döntéseket hozott, mellyel a területi operatív forrásait (TOP pályázatok) úgy használta fel, hogy kifejezetten e térség előnyeit szolgálja.

Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője beszédet mond az intézmény átadási ünnepségén.

A fejlődés egy újabb állomásához érkezett Mosonmagyaróvár és térsége. – emelte ki a miniszter – A Hajléktalan Szálló – Nappali Melegedő fejlesztése olyan célt szolgál, ami a társadalom egyes részeinek minőségét tudja javítani.

Köszönettel tartozunk mindazoknak a szakembereknek, akik ennek építőkövei, hiszen megmutatják az embereknek nemcsak az ide vezető utat, hanem az innen kivezetőt is.

Mindnyájunk felelőssége, hogy rávilágítsuk az itt élő embereket arra, hogyan van visszaút a társadalom normális keringésébe.

A többségi társadalom, a város gazdasági ereje így tudja megmutatni igazából, mire képes.

A ma átadott intézményi fejlesztés három célt is szolgál, hiszen a különböző élethelyzetekhez különböző segítséget kell adni:

  • Vannak, akik csak rövidebb ideig, egy-egy éjszakát akarnak eltölteni itt. Számukra van egy gyors, sürgősségi ellátást nyújtó helyiség.
  • Van egy olyan rész, ahol tisztálkodási és étkezési lehetőség van, valamint segítséget kérhető a szakemberektől.
  • A harmadik részben azok tartózkodnak, akik itt laknak. Részükre hosszabb távú biztonságot nyújt az intézmény.

Az intézmény felújítására a pályázatot a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás keretein belül valósították meg. A bővítéssel 3 új mintaszoba, új fürdőszobák, egy irodablokk valamint új berendezési tárgyak és bútorok kerültek az épületszárnyba.

dr. Árvay István Mosonmagyaróvár város polgármestere, a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás elnöke beszédében kiemelte:

Mosonmagyaróváron elindult a szociális intézmények megújulási folyamata, hiszen rövid időn belül már a harmadik szociális ellátó rendszert érintő bővítés került átadásra.

A Hajléktalan Szálló épületében nemcsak a bútorok és a szobák, hanem a környezet is megújult, a kollégák így teljesen új körülmények között tudják kezdeni a munkát.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a pályázatok sora ezzel még nem zárult le, a napokban két újabb fejlesztésre adtak be igényt.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke kitért az elmúlt időszak beruházásaira. Mint mondta:

Erre az időszakra úgy fogunk emlékezni, mint a nagy fejlesztéseknek az időszakára, amikor az ország elkezdett felemelkedni.

Heti szinten történtek ünnepélyes átadások, melyek több évtizedes beruházások megvalósulását jelzik. Mindezek mutatják igazán, milyen intenzív fejlődésen esik át Magyarország, ezen belül Győr-Moson-Sopron megye.

Az, hogy mindenre jut forrás, annak a közös gondolkodásnak az eredménye, ahogy a térség vezetői együtt tudnak dolgozni, s megmutatják, hogy a közös célokért hogyan kell összefogni.

Egy társadalom fokmérője, hogyan bánik az elesettekkel. Az a fejlesztés, ami itt Mosonmagyaváron történt, az a szociális ágazatban rendkívül nagy jelentőségű és ezek a fejlesztések folytatódni fognak.

Csiba Erzsébet intézményvezető a mosonmagyaróvári Hajléktalan Szálló történetét mutatta be a kezdetektől napjainkig. Jelenlegi állapot szerint  – a bővítésnek köszönhetően – két szintű ellátást tudnak biztosítani: egy elkülönített nappali melegedővel és éjszakai ellátás biztosításával.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Bánhegyi István

..

Megosztom: