Külgazdasági hírek külgazdasági kapcsolatok V4 konferencia

A fenntartható jövő megvalósításához nélkülözhetetlen a gazdaság zöldítése

Hiszünk abban, hogy a jövő a közép-európai együttműködésben rejlik, célunk, hogy megóvjuk és védjük a Kárpát-medence természeti és környezeti értékeit – közölte Nagy István agrárminiszter a Visegrádi Négyek és Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia környezetvédelmi minisztereinek találkozóján, csütörtökön, Budapesten.

A tárcavezető az eseményen arról beszélt, hogy közös feladatunk a fenntartható fejlődés elveinek követése, a biodiverzitást veszélyeztető és a klímaváltozást kiváltó tényezők kiküszöbölése, hiszen ezek nemcsak a mi életminőségünket, hanem a következő generációk létfeltételeit is meghatározzák. A koronavírus-járvány is rávilágított teremtett világunk érzékenységére és védelmének fontosságára. Hozzátette, a környezetpolitikánk kiemelt célja, hogy az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások és értékek megőrzése, valamint fenntartható hasznosítása mellett menjen végbe, továbbá érvényre jusson az Alaptörvényben megfogalmazott egészséges környezethez való jog. Nagy István hazánk elkötelezettségével kapcsolatban többek között példaként említette a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát, a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiát, a Nemzeti Környezetvédelmi Programot, a Biológiai Sokféleség Megőrzésének Nemzeti Stratégiáját és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervet is. A miniszter szerint a kormány környezetpolitikájának iránya megegyezik a V4 országok céljaival.
A környezeti folyamatok társadalmi, gazdasági összefüggéseit és hatásait felismerve a környezetügy kiemelt stratégiai kérdéssé vált, ezt a nemzetközi környezettudományi és környezetpolitikai együttműködés fejlődése is jelzi – tette hozzá a tárcavezető.

A találkozó résztvevői szót ejtettek még a Biodiverzitás Stratégiáról, a Natura 2000-es területekről, a beporzók védelméről, illetve a nap legfontosabb kérdéséről, a közös „visegrádi” ökocímke létrehozásáról is.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Fekete István
Megosztom: