Agrártámogatások Vidékfejlesztési Program

A versenyképességet ösztönzi a Vidékfejlesztési Program

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további fejlődését tekintve a családi gazdaságok támogatása a legfőbb feladatunk – közölte Nagy István agrárminiszter az András napi bormester találkozón, pénteken, Somlójenőn.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a 21. századi agráriumban a hagyományokon nyugvó, korszerű szakmai tudás alkalmazásán túl, elengedhetetlen a természeti környezet megóvását biztosító és a versenyképességet növelő innovatív megoldások megléte. Ezért a kormánynak elkötelezett célja, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében történelmi léptékű fejlesztési lehetőséghez juttassa a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Óriási lehetőséget biztosítanak a magyar vidék számára az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának kereteit jelentősen kitágító, a nemzeti költségvetésből 80 százalékkal kiegészített, 4 265 milliárd forint értékű vidékfejlesztési források. Csak a 2021-ben eddig megjelent új pályázati felhívások keretösszege megközelíti az 1100 milliárd forintot – tette hozzá. Nagy István kiemelte, az ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre szánt támogatásokhoz összesen 15 milliárd forint keretösszeget különítettek el. A termelők mintegy 2500 hektáron tervezik az új, magas színvonalú gyümölcstermő területek kialakítását. Emellett a kertészeti üzemek általános megújításának támogatására 50 milliárd forint keretösszeggel jelent meg pályázat. Kiemelte, az élelmiszeripari üzemek fejlesztése kapcsán egy technológia- és eszközfejlesztést célzó 50 milliárd forint keretösszegű, és egy komplex üzemfejlesztést lehetővé tevő 200 milliárd forint keretösszegű felhívást írt ki az agrártárca.

A miniszter beszélt arról is, hogy a 2020-as és 2021-es év megmutatta a magyar mezőgazdaság, s ezen belül a szőlő- és borágazat válságállóságát. Hangsúlyozta, az egyes termelőknél nagyobb mennyiségben halmozódhattak fel borok az elmúlt időszakban. A segítség részeként ezért a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhették az érintett pincészetek, ehhez 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány. Az erről szóló rendelet szeptember elején jelent meg. Emellett pedig idén augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény – emlékeztetett Nagy István. Az agrártárca kiemelt célja, hogy minél több gazdálkodó éljen a támogatási lehetőséggel, kiszámíthatóan, biztonságosan és folyamatosan férjen hozzá a forrásokhoz, növekedjen a támogatásokba bevont területek aránya és ezáltal minél nagyobb területen és minél több ágazatban valósuljon meg a természetkímélő gazdálkodás.

Forrás: AM SajtóközleményFotó: Fekete István
Megosztom: