Agrárminisztérium élelmiszergazdaság Magyar Méhészeti Nemzeti Program méhészeti ágazat fejlesztése Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME

A kormány továbbra is szoros együttműködésben dolgozik a méhészekkel

A méhészeti ágazattal kapcsolatos legfontosabb szakmai kérdésekről egyeztetett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőségével Nagy István agrárminiszter az egyesületnél tett látogatása során.

Nagy István a találkozón hangsúlyozta, a kormány továbbra is szoros együttműködésben kíván a méhészekkel együtt dolgozni.

Nagy István hangsúlyozta

a kormány továbbra is szoros együttműködésre törekszik a méhészekkel. A megbeszélésen a tárcavezető az egyesület vezetőségével a méhészeti ágazat legfontosabb szakmai kérdéseiről egyeztetett, a méhegészségügyi hálózat megerősítése, a magyar méz belföldi fogyasztásának és exportjának növelése, valamint a méhészeti képzés fejlesztése is szóba került. 

a kormány továbbra is szoros együttműködésre törekszik a méhészekkel

 

Az ágazat további fejlesztése érdekében az agrártárca és a méhészek egyesülete egy stratégiai keretmegállapodást kötött nemrégiben. Az együttműködésről szóló dokumentumban többek között az szerepel, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat.

A támogatások nagy mértékben járultak hozzá a méhészet fejlődéséhez. 

A méhészeti ágazat 2010-től 50-50 százalékban költségvetési, illetve uniós finanszírozású  kapott támogatást, ami segítette

  • a technológiai megújulást,
  • a méhegészségügyi védekezések, eljárások fejlődését,
  • a méhészeti kutatásokat
  • és a méhészek szakmai továbbfejlődését

    

 

Kitértek arra is, hogy Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, a méhcsaládok száma meghaladja az egymilliót. Az ország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban.

forrás: kormany.hu

Fotó: Kovács Zoltán

 

Megosztom: