magyar mezőgazdaság Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

A kutatás-fejlesztés a gabonaágazat minőségi fejlődésének iránymutatója

dr. Nagy István agrárminiszter június 6-án Mosonmagyaróváron, a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat, a Gazdálkodás Baráti Köre és a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar által szervezett „Gabonavertikum – versenyképesség itthon és a világban” című konferencián tartott köszöntő beszédet.

A gabonaipar a magyar mezőgazdaság alapvető, meghatározó ágazata. Komoly kihívások és nagy átalakulások előtt is áll. Nem érünk rá kényelmesen gondolkodni bizonyos dolgokon, hanem döntéseket kell hozni.

Az ágazatot képviselő szakemberek feladata, hogy tudjanak együtt gondolkodni, irányokat meghatározni a jövő számára.

A tárcavezető előadásában együttgondolkodásra hívta a jelenlévő agrár szakembereket, válaszokat keresve olyan kérdésekre mint például:

  • Hogyan tudunk minőségi javításokat elérni a gabonatermesztés terén?
  • Mi az új élelmiszeripari trend? Ehhez hogyan tud alkalmazkodni a magyar agrárium?
  • Melyek az új étkezési szokások és divatirányzatok? Lehet-e és hogyan a magyar mezőgazdaság ennek nyertese?
  • Hol húzzuk meg a határt a gabonafélék esetében, a takarmánynövény vagy iparnövény jellegét tekintve?
  • Érdemes-e élni a genetikai potenciálban rejlő lehetőségekkel?
  • Hogyan tudunk feldolgozottsági szintet növelni?
  • Hogyan tudunk új, alternatív termékeket előállítani hagyományos gabonafélékből?

Ezek mind olyan kérdések és feladatok, melyek nem megkerülhetőek akkor, amikor a gabonaágazat szerkezeti fejlődésről és struktúrájáról beszélünk.

A lényeg: hogyan tudunk egy hektár területen több jövedelmet elérni?

A miniszter beszédében kiemelte:

Változnak a fogyasztói igények. Változik a hektáronként megszerezhető jövedelem mértéke és nagysága. Ezeket mind figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy azt tudjuk mondani a gazdáknak, hogy van jövő, hogy érdemes a földeket művelni!

A mai klímaválságban, a megváltozott körülmények között azért is felelősek vagyunk, hogyan tudjuk fenntartani a termőképességet, hogyan tudjuk megőrizni  és javítani a talaj minőségét, hogyan tudunk a tápanyag-gazdálkodással bánni, hogy ez az egész tevékenység hosszú távon fenntartható folyamat, kifejezetten hasznos és jelentős tevékenységet folytató ágazat legyen.

Kérdések, melyekre választ kell kérnünk és választ kell kapjunk, hogy meg tudjuk állapítani a mai gabonaszektor helyét, helyzetét és ezen belül ki tudjuk jelölni a magyar gazdák lehetőségeit a 21. században.

A konferencián a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar nevében dr. Szalka Éva dékán köszöntötte a résztvevőket, Kapronczai istván, a Gazdálkodás tudományos folyóirat főszerkesztője pedig hagyományosan nívódíjakat adott át a legjobbnak ítélt cikkek szerzőinek.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Bánhegyi István

Megosztom: