Agrárminiszter környezet- és természetvédelem környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap

A környezettudatos gondolkodás hozzájárul az egészséges élet kialakításához

Nagy István agrárminiszter a Környezetvédelmi világnap és Pedagógusnap alkalmából tartott kitüntetés-átadó ünnepségen, június 5-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban köszöntő beszédében hangsúlyozta:

Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a  pedagógusoknak, akik elhivatottak a környezettudatos szemléletformálás kialakításában és elterjesztésében.

A miniszter az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezettudatos szemléletformálást támogatják az oktatási-nevelési célzattal meghirdetett programok, amelyeket a tárca háttérintézményeivel közösen valósít meg. Nagy István szerint ennek a munkának a megalapozását már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni.

A tárcavezető kiemelkedő jelentőségűnek tartja az óvodai környezeti nevelést. Jelenleg a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatát 945 Zöld óvoda alkotja, ebből 160 Örökös Zöld Óvoda.

Hangsúlyozta, hogy a tudás és tapasztalatátadás egyik legfőbb bázisát az Ökoiskolák jelentik.

Hazánkban 997 ilyen intézmény működik, amelyek közül 429 Örökös Ökoiskola címmel is rendelkezik, így a magyar diákok több mint negyede ilyen intézményben tanul.

A miniszter elmondta, hogy

a tárca a levegőminőség megőrzése mellett a vízbiztonság megóvására is fel akarja hívni a figyelmet. Ezért indult el a Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban című program és a Gumicsizmás természetvédelem című pályázat.

Nagy István kiemelte,

a természet fontosságát, annak közelségében érthetjük meg. 

A kertészkedés pedig kiváló lehetőség arra, hogy megtanuljuk elfogadni és még nagyobb alázattal tisztelni a természet törvényeit.

A minisztérium ezt tartotta szem előtt, amikor az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Váci Egyházmegyei Karitasszal, együttműködve pályázati rendszert alakított ki új iskolakertek létrehozására – emlékeztetett a tárcavezető. Hozzátette:

az élelmiszerhulladékok csökkentése érdekében hirdette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a „Maradék nélkül” elnevezésű kampányát, melynek célja az iskolások tudatosságának növelése és a jó gyakorlatok elterjesztése.

Ezek a programok nem jöhettek volna létre, ha nincsenek a szakmájukban példamutató tanítók és tanárok. Ezért hálával és köszönettel fordulunk a pedagógusokhoz, akik a napi teendőik mellett, elhivatottan állnak a környezettudatos szemléletformálás szolgálatában.

Ugyanígy elismeréssel tartozunk azoknak, akik újságíróként, szakértőként vagy magánemberként kiálltak a környezet védelme mellett – emelte ki az agrárminiszter.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Megosztom: