Generációváltás az agráriumban

A magyar nemzet nem mond le önmagáról és szuverenitásáról

Szívből jövő hűséggel kell ragaszkodunk a kultúránkhoz, a hagyományainkhoz, a hitünkhöz és a közösségeinkhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Nemzetiségi Napon és Vármegyei Értéknapon, szombaton Fertőszentmiklóson.

A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar nemzet nem mond le önmagáról, nem mond le a szuverenitásáról, a szabadságáról, a határon túl élő magyarokról és a velünk élő nemzetiségekről. Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, ami a miénk, amit mi teremtettünk közösen 1100 év alatt szerte a Kárpát-medencében és itt Győr-Moson-Sopron vármegyében.

A miniszter kitért arra is, hogy ez a mostani rendezvény valójában a bekapcsolódásról szól. Egyrészt bekapcsolódunk abba a sokszínű forgatagba, amelyet a horvát, a német, a roma és a lengyel kultúra képviselői hoztak el ide Fertőszentmiklósra. Másrészt pedig térségbeli települési értéktárak képviselői is bekapcsolódnak egymás munkájába, kapcsolatot építenek és tapasztalatot cserélnek – tette hozzá. Kifejtette, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Értéktár 119 értéket tart nyilván, közülük hat hungarikum is.

Nagy István hangsúlyozta, idén is meghirdették a hungarikum-pályázatot, melynek keretösszege ebben az esztendőben 445 millió forint. A kezdeményezés célja, hogy támogassák a hungarikumok és nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását. A forrást három célterületen lehet felhasználni. Az érdeklődők már regisztrálhatnak a pályázati felületen, a jelentkezések véglegesítésére pedig május 6-án reggel 8 órától nyílik lehetőség – fűzte hozzá.

A miniszter elmondta, méltán lehetünk büszkék mindarra, amivel a vármegye hozzájárult a magyar nemzeti értékek gazdagításához. Éppen ezért folytassuk tovább közösen a helyi értékek felkutatását, amelyek hozzátartoznak magyarságunkhoz, identitásunkhoz, hagyományainkhoz.

Megosztom: