Generációváltás az agráriumban

Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés

Ma az agrár technikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között, XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, Szombathelyen, a Savaria Floriadae és Savaria Parcum díjátadó ünnepségen.

A tárcavezető hangsúlyozta, a színvonalas tapasztalatszerzésen alapuló oktatás pedig akkor valósulhat meg, ha a diákok első kézből ismerik meg azokat a készségeket és mesterfogásokat, amelyek a sikeres szakmai munkához kellenek. Hozzátette, ehhez pedig szükségesek az olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra. A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését – fejtette ki a miniszter.

Nagy István kiemelte, nagy örömet jelent, hogy egyre népszerűbb az agrárszakképzés, legyen szó akár a mezőgazdaság és erdészet, az élelmiszeripar vagy a környezetvédelem és vízügy területéről. Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, ami azt jelenti, hogy a fiatalok vonzónak találják a modernizált mezőgazdaságot és látják benne a jövőt, a jövőjüket – hangsúlyozta a tárcavezető.

AM Sajtóiroda

Megosztom: