élelmiszergazdaság gazdáknak szóló hírek Méhészeti Szövetkezet

A szövetkezeti együttműködés a méhészek között

 

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a  Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén augusztus 26-án, Domonyvölgyben.

    Magyarországon 1 200 000 méhcsalád van és 20 000 méhész tevékenykedik, akik a szövetkezeti együttműködéssel nagyobb mennyiséggel tudnak megjelenni a piacon, és magasabb árat alkudhatnak ki.
   Magyarország a mostanihoz hasonló összefogással piacbefolyásoló tényező is lehet a mézpiacon, hiszen az itteni méhészek állítják elő a világ akácméztermelésének 80 százalékát.

A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni 20 ezren.

Méhészeti Szövetkezet alakuló ülés – „A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni 20 ezren.”

 

 Nagy István hangsúlyozta, a problémákra csak az összefogás,  az egységes értékesítés és egységes beszerzés jelenthet megoldást. Kitért arra is, hogy kampányokkal már az óvodás kortól ösztönözni kell a méz fogyasztását, és el kell érni az egy főre jutó két kilogrammos éves mézfogyasztást.

A magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum mentes termék.

    Az idei méhpusztulásokról az MTI kérdésére az agrárminiszter elmondta,

Zajlik a mintagyűjtés és folytatódnak a laboratóriumi vizsgálatok, de még a kiváltó okot nem sikerült megtalálni. A méhészek a napraforgónál a neonikotinoid típusú hatóanyagot tartalmazó csávázószerek használatára gyanakszanak, ám 2018-ban, a vetési időszakra, ilyen vegyszerek használatára egyetlen engedélyt sem adott ki a minisztérium.

Nagy István agrárminiszter a  Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén augusztus 26-án, Domonyvölgyben

 

Ezt a vegyszert már 10 éve használja a mezőgazdaság, de eddig soha sem okozott problémát, ezért több lehetséges okot is vizsgálnak, mert feltételezhetően több tényező együttesen vezethetett a méhpusztuláshoz – tette hozzá.

Forrás: mti

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Megosztom: