Agrárminiszter élelmiszergazdaság

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

Nagy István agrárminiszter szeptember 15-én a Nógrád megyei Karancskesziben:

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek. 

Méhészként és miniszterként egyaránt mondhatom: minden agráriumban dolgozó társunk munkája fontos, szeretnénk, hogy ők is tudják, munkájuk nélkülözhetetlen. Célunk: ebben a szellemben erősíteni a vidék gazdaságát, stabilizálni társadalmát, helyi közösségeit, ehhez pedig összefogásra van szükség az agrártársadalom különböző szegmensei között. Mindig öröm számomra, hogy ilyen szakmai napok keretében együtt szemléljük a magyar vidéket, együtt gondolkodunk a múltjáról és együtt tervezzük meg a jövőjét. Ennek az együttgondolkodásnak, összefogásnak kiváló példája ez a mai találkozó és fórum itt Karancskeszin.

Fotó : Pelsőczy Csaba

Ha ezt elérjük termelői együttműködésekkel, akkor a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemek haszna 20-25 év múlva kereskedelmi láncok megvásárlását is lehetővé tenné, ami a termékeknek biztos piacot jelentene 


Az agrárminiszter példaként említette, hogy 20 ezer méhész van az országban, és a hivatalos mézár kialakításához azt kellene elérni, hogy erről a felvásárlóval egy ember tárgyaljon. 
Kitért arra is, hogy a világ akácmézének 80 százalékát Magyarországon termelik, „de ez olyan lehetőség, amit nem használunk ki”.


A tárcavezető beszélt arról is, el kell érni, hogy közösségi feldolgozó legyen a szőlészek, és más termelők tulajdonában, hogy ezek méretüknél fogva ármeghatározóak tudjanak lenni, és a közös értékesítés stabil jó minőséget is garantáljon. 

 

A Nógrád megyei gazdanapot és palóc méhésztalálkozót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, a megyei Gazdakörök Szövetsége, a Palóctáj Méhész Egyesület és Karancskeszi önkormányzata szervezte.
A megnyitó ünnepségen a palóc méhészek kaptárvassal ajándékozták meg Nagy István minisztert, aki maga is méhész.

Forrás. mti
Fotó : Pelsőczy Csaba

 

Megosztom: