Agrárgazdaság Kertészet, szőlészet, borászat Zöldség, gyümölcs, dísznövény

Ágazati stratégiára van szüksége a díszkertészeknek

A tervezhetőség, a kiszámíthatóság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében ágazati stratégia megalkotására van szüksége a díszkertészeknek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete konferenciáján, pénteken, Tapolcán.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben is számíthat a több mint 100 ezer családnak megélhetést biztosító, mintegy 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertészágazat a kormány segítségre. Kifejtette, tavasztól ismét elérhetővé válnak az MFB Zrt. által működtetett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok. Ennek keretében a vállalkozások 20 milliárd forint összegű kedvezményes kamatozású, akár 6 éves futamidejű, azon belül 3 éves türelmi idejű forgóeszközhitelt vehetnek fel 2023. december 31-ig. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt, így a vállalkozások által fizetendő kamat a jelenlegi piaci adatok alapján a rendkívül kedvező 6,7-7,2 százalékos évenkénti szinten alakul – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, az idén január 1-jén életbe lépett Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részét képezi egy teljesen új elem, ami célzottan a díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire lett szabva, és a kertészeti ágazat számára kialakított egyéb támogatási konstrukciók mellett kerül meghirdetésre. A tervek szerint azok a vidéki mikro- és kisvállalkozások részesülhetnek benne, amelyek 40 százalékot meg nem haladó mezőgazdasági vagy 50 százalékot meg nem haladó erdészeti árbevétellel rendelkeznek, és dísznövény nagy- vagy kiskereskedelemmel, illetve zöldfelület-gazdálkodással foglalkoznak.

Nagy István kitért arra is, hogy az aszály megmutatta a zöldfelület-gazdálkodás és a tájgazdálkodás jelentőségét. Ebben a vízvisszatartás és az öntözés nagy hangsúlyt kap. Még nyilvánvalóbbá vált, hogy öntözés nélkül díszfaiskolai tevékenységet nem lehet hosszú távon gazdaságosan folytatni. Ehhez adott segítséget tavaly az öntözésfejlesztési pályázat – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető további célként tűzte ki a termelői csoportok, termelői szervezetek és termelői integrációs szervezet megalakulásának és működésének ösztönzését, ami által a gazdálkodók jövedelempozíciójának stabilizálása is erősödhet.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: