Generációváltás az agráriumban

Az agráriumnak következetesen kell dolgoznia a következő időszakban

2023-ban is számíthatnak a gazdálkodók a magyar kormányra, közösen vesszük fel a küzdelmet a termelési költségek elszabadulásával és a piaci bizonytalanságokkal szemben, mondta Nagy István agrárminiszter a hévízi Agrárkonferencián az agrárágazat aktuális kérdései kapcsán.

A tárcavezető kiemelte, az agráriumnak következetesen kell dolgoznia azon, hogy a korábbinál korszerűbben, versenyképesebben tudjanak gazdálkodni, sikerrel menjen végbe a már zajló nemzedékváltás, nagyobb lendületet vehessen az élelmiszeripar fejlesztése és széles körű együttműködés jöjjön létre az élelmiszer termékpályák szereplői között. Hozzátette, a kitűzött célok elérésének záloga az agráriumot jellemző összefogás, a gazdák és a magyar kormány szövetsége, ami garanciát nyújt a termelőknek arra, hogy folytatódik az ágazat támogatása.

Nagy István kitért arra is, hogy különösen kiemelkedő eredményt ért el a magyar mezőgazdaság tavaly, hiszen úgy biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, hogy közben nőtt az agrárexport is. 2022. január és november között 24 százalékos volt a növekedés. Ez azért fontos, mert a bővülő külkereskedelem hozzájárul a nemzetgazdaság pénzügyi stabilitásához, egyúttal növekvő értékesítési lehetőséget jelent az agrárvállalkozásoknak, mutatott rá a miniszter.

Kifejtette, fontos változás a 2014-2020-as időszakhoz képest, hogy a következő években már nem a Vidékfejlesztési Program határozza meg a vidékfejlesztési támogatási szabályokat, hanem a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP). Ugyanakkor 2023 és 2025 között a VP és a Stratégiai Terv párhuzamosan működik egymás mellett. Folytatódni fog a LEADER program is, amelyhez kapcsolódóan már folyamatban vannak az előkészületek a Helyi Akciócsoportok bevonásával. Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés, valamint a nemzeti jogszabályok előkészítése halad, és minden érintett azon dolgozik, hogy áprilisban a szokásos rendben kezdődhessen meg az egységes kérelmek benyújtása.  Az új támogatási rendszer rendkívül átfogó, úgy biztosítja a magyar gazdák forrásait a 2027-ig tartó időszakban, hogy folytatódhasson mezőgazdaságunk, élelmiszeriparunk megújítása, a versenyképesség erősítése – húzta alá Nagy István.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Megosztom: