Agrártámogatások magyar agrárium Rendezvények

Agrárium 2020 konferencia Kecskeméten

Kiszámítható és stabil támogatáspolitikára számíthatnak a magyar gazdák idén is – mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio Csoport Agrárium 2020 elnevezésű konferenciáján Kecskeméten.

Közölte: a tavasszal benyújtandó támogatási kérelmek után több mint 450 milliárd forintot fizetnek majd ki a gazdálkodóknak terület- és állatalapú támogatási jogcímen.     

Nagy István agrárminiszter az Agrárium 2020 konferencián
 • A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek folyamatos elbírálása,
 • valamint a kifizetések további gyorsítása mellett még a mostani program keretében új pályázatok meghirdetése várható.
 • Ezek a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztésére, az öntözési közösségek együttműködésének, a csemetekertek gépbeszerzésének, valamint a termelői csoportok újabb támogatására irányulnak majd – jelezte.     

Nagy István emlékeztetett, az előző évben meglehetősen száraz volt a tél és a tavasz, majd rendkívül csapadékos a május és a június, ezért március végéig mintegy 15 milliárd forint kárenyhítő juttatást fizetnek ki a termelőknek.     

Beszámolt arról is, hogy folytatódik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelek támogatása, amelyek révén a vállalkozások szinte kamatmentesen jutnak a napi működést finanszírozó hitelekhez.     

Nagy István közölte: negyedik éve folyamatosan emelkedik a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége, amelyben jelentős szerepet játszott a 2019-ben kifizetett mintegy 800 milliárd forint agrártámogatás.


    Az agrárminiszter szerint nemcsak ágazati szinten, hanem az egyes vállalkozások számára is hatalmas segítség volt a

 • közvetlen támogatásokra kifizetett 480 milliárd forint,
 • a Vidékfejlesztési Program keretében kifizetett 205 milliárd forint,
 • illetve a különböző piaci intézkedésekre kifizetett 23 milliárd forint.     

A gazdaságok finanszírozásában a piaci bevételek és a támogatások mellett a harmadik legfontosabb pillért a hitelfinanszírozás jelenti – húzta alá.


    Az agrárágazat tovább javuló banki megítélését jelzi, hogy az elmúlt évben dinamikusan emelkedett a mezőgazdaság hitelállománya, a harmadik negyedévben meghaladta a 746 milliárd forintot, ami éves viszonylatban 12 százalékos növekedés – közölte a miniszter.     

Hangsúlyozta: az egységes európai és globális piac törvényszerűségeiből fakadó piaci kockázatok, illetve a járványok, állatbetegségek okozta veszélyek kezelésére eddig nem volt hatékony módszer.
    Éppen ezért Európában elsőként Magyarországon olyan jövedelemstabilizáló eszköz bevezetését tervezik, amely lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak az eddig nem biztosítható kockázatok érdemi csökkentésére – tette hozzá.         

Nagy István kiemelte: erre a célra egy állami működtetésű kölcsönös kockázati alapot terveznek létrehozni, amelyhez a termelők kedvezményes díjjal, önkéntesen csatlakozhatnak.     

 • Az agrárminiszter közölte, hogy a tárca klímavédelmi intézkedéseinek középpontjában 2020-ban is az Országfásítási Program áll. A Vidékfejlesztési Programban erdőtípustól függően 80-130 százalékkal emelkedett az erdőtelepítésre igényelhető támogatás.     
 • Szintén fontos a méhészek támogatása. Az ágazat stratégiai jelentőségű, ezért az Agrárminisztérium minden eszközzel próbálja a méhészek munkáját segíteni. Ennek érdekében vezetik be a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek utáni személyi jövedelemadó-mentességet – közölte.     
 • A klímapolitika kiemelt fejlesztési területei közé tartozik az öntözésfejlesztés, az agrárdigitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az állattartótelepek, valamint a trágyakezelés és kijuttatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működtetése és fejlesztése, az agrár-környezeti és klímakutatási, továbbá az innovációs és tudásátadási rendszerek fejlesztése – mondta.     
 • A miniszter megígérte a családi gazdaságok működését és az őstermelői tevékenység folytatását lehetővé tevő szabályozási környezet rendezését, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítását.
 •     Tervezik továbbá a szőlészek-borászok számára egyszerűbb, áttekinthetőbb és kevesebb adminisztrációs teherrel járó új bortörvény megalkotását.
 •     A törvényalkotással párhuzamosan megkezdődött a korszerű informatikai háttér fejlesztése is – tette hozzá.     

A generációváltás is kiemelt figyelmet kap 2020-ban, és ehhez kapcsolódóan olyan szakpolitikai programon dolgoznak, amely megkönnyíti az utódlást az idősebb és a fiatalabb generációk között – ismertette Nagy István agrárminiszter.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba


Megosztom: