Agrártámogatások EU-s források

Rádió interjú: Az európai környezetvédelmi megállapodás (European Green Deal) számos lehetőséget rejt

Nagy István agrárminiszter március 4-én reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában nyilatkozott.

Az európai környezetvédelmi megállapodás (European Green Deal) számos lehetőséget rejt magába a gazdák számára, amelyeket csak úgy lehet teljesíteni, ha a finanszírozást is biztosítják hozzá.

  •     A miniszter kifejtette, hogy a hétéves uniós költségvetésről a miniszterelnökök még nem állapodtak meg, azt követően lesz lehetőség az agrárminisztereknek az új közös agrárpolitika (kap) költségvetésének elfogadására, de addig is rögzíteni kell az elveket és közelíteni kell az álláspontokat. Ilyen alapelv az is, hogy „nem kérhetünk a gazdáktól többet kevesebbért”.
  •     Küzdeni kell azért is, hogy az átmeneti nemzeti támogatások rendszere fennmaradhasson mindaddig, amíg az új költségvetési időszak nem kezdődik meg. Nem tudható, hogy egy vagy két évre lesznek az átmeneti szabályozások érvényben, de fel kell készülni – mondta.
  •     Ha a kormányfők nem fogadják el tavasszal a költségvetést, akkor az agrárminiszterek is csak később fogadják majd el az új kapot. A termelésbiztonságot, valamint a gazdák befektetési, beruházási szándékát fenn kell tartani, nem lehet bizonytalanságot, ingadozást vinni a finanszírozásba – tette hozzá a miniszter.
Forrás: MTI
Megosztom: