Agrárminiszter AgroFIN konferencia Rendezvények

AgroFIN konferencia – Budapest

Nagy István agrárminiszter november 19-én az AgroFIN mezőgazdasági konferencián jelentette ki, Budapesten:

A hatékonyság és a versenyképesség növelése a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar egyik legfontosabb kérdése.

    Hozzátette:

az élelmiszerekkel szembeni egyre növekvő fogyasztói elvárások, az éghajlatváltozás, a szigorodó környezetvédelmi elvárások, valamint a munkaerőhiány közepette különösen fontos a hatékonyság növelése.


    A magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2018 között kiemelkedően fejlődött, kétharmadával emelkedett. A növekedés uniós összehasonlításban is figyelemre méltó, Belgium és Dánia után a harmadik legmagasabb érték az EU-ban és jelentősen meghaladja az EU-15, az EU-13 és a V4 országok mutatóit is – mutatott rá.

Nagy István agrárminiszter

Azt mondta:

Cél, hogy az EU-13 tagállamok között továbbra is megőrizze előkelő helyét az ország a mezőgazdasági termelés növekedésében, és tovább erősítse a V4 országok együttműködését.

Épp ilyen fontosnak nevezte a helytállást a Kína és 16 közép-kelet-európai állam közötti kapcsolat elmélyítése céljából létrehozott 16+1 együttműködésben.

Kitért arra, hogy

  • a magyar gazdálkodók 355 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre 2018-ban, változatlan áron 11 százalékkal többet, mint 2017-ben.
  • A beruházások volumene 2010 és 2018 között összességében 43 százalékkal nőtt.
  • A beruházások növekedési üteme 2019 első félévében tovább élénkült, változatlan áron 17,1 százalékos volt a bővülés éves bázison.

Az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosít a kormány.

Az élelmiszeripari beruházások volumene a 2016-os kimagasló növekedést követően 2017-ben és 2018-ban is tovább emelkedett.

  • Az élelmiszeripari vállalkozások tavaly 237,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, változatlan áron 7,3 százalékkal többet, mint 2017-ben.
  • Az élelmiszeripari beruházások volumene 2010 és 2018 között több mint a duplájára emelkedett.
  • Az ágazat beruházásainak lendülete 2019 első félévében is megmaradt, a fejlesztések volumene 7,8 százalékkal növekedett – sorolta.

Rámutatott:

a beruházások hozzájárulnak a termelés automatizálásához és ennek köszönhetően a munkaerőhiány okozta problémák mérsékléséhez is.

dr. Nagy István agrárminiszter évértékelő beszéde az AgroFIN konferencián


    Ahhoz, hogy Magyarország beérje az EU legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező tagországait, elengedhetetlen az agrárágazat tudás- és technológiaalapú modernizálása és az azt elősegítő beruházások folytatása, valamint szakképzés, kutatás és szaktanácsadás fejlesztése

– vélekedett a miniszter. Közölte: az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül 8,3 százalék volt és az agrárgazdaság közel 2,9 milliárd euróval járult hozzá a nemzetgazdaság több mint 5,6 milliárd euró kereskedelmi többletéhez 2018-ban.

Az agrárexport minden idők második legmagasabb értékét érte el 2018-ban.

Az agrárkivitel 2019 első félévi egyenlege 20 százalékos bővülést mutatott az egy évvel korább mérleghez képest.

..

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

..


Megosztom: