Agrárminiszter Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma

„Aki nagy kalandot akar, az agráriumban keressen..”

Nagy István január 29-én, a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma pályaorientációs napján azt mondta, hogy az ágazatot érintő kihívásokra a 21. században nincs kizárólag „agrárválasz”

  • Az első nagy kihívásnak a klímaválságot nevezte, hiszen „megváltozott időjárási körülmények között, egyre szélsőségesebb helyzetekben kell egyre fogyó termőterülettel és egyre fogyó vízkészlet mellett a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert és ivóvizet előállítani, és biztosítani nap mint nap”.

Ugyanakkor ez a kihívás olyan lehetőséget kínál, „ami életük legnagyobb kalandja lehet” – mondta a diákoknak a miniszter, aki maga is a Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola tanulója volt egykor.

„Az éhező gyomor nehezen talál békére” – idézte a német agrárminiszter szavait Nagy István, „óriási feladatnak” nevezve a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítását, miközben a változó igényekre – a veganizmus terjedése, a paleokultúra egyre nagyobb térnyerése, a glutén- és a laktóz érzékenység kérdése – is megfelelő válaszokat kell adni.

Az agrárminiszter szerint

aki nagy kalandot akar, aki szélesre akarja nyitni az ismeretek tárházát, az az agráriumban kereskedjen.

A különféle tudományágakat integráló agrárium újra vonzó lesz: a mezőgazdászt már rég nem a „sáros gumicsizma, vagy az olajtól csöpögő gépész” jellemzi, hanem az informatikát, a legmodernebb, benne a műholdas technológiát alkalmazni tudó, jól felkészült szakember.

Az agrárminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet az „óriási emberhiányra”, s azt mondta minden emberre szükség van, s amit a mezőgazdasági szakközépiskolában a diákok megtanulnak, az olyan befektetés, ami egy életen át kamatozik.

Biztatta a diákokat, hogy továbbtanuláskor is a nagy jövő előtt álló agrárágazatot válasszák, s legyenek nyitottak az új ismeretekre.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta: a Balásházy középiskolában tanuló diákok 90 százaléka továbbtanul, és nagy többségük a Debreceni Egyetemen folytatja tanulmányait. Felsorolása szerint négy területen – mezőgazdaság, élelmiszeripar, gazdaság- és sporttudomány – folyik képzés az iskolában, s valamennyi területről neves szakemberekké vált egykori diákok kerültek ki az intézményből.

..

..

Filep Miklós iskolaigazgató hozzátette: az iskola fennállásának csaknem 80 évében több ezer szakembert képzett. A keddi pályaorientációs napon egykori diákok – sikeres üzletemberek, polgármesterek, oktatók és kutatók, illetve kiváló sportolók – életútjukat bemutatva osztják meg a jelenlegi diákokkal, hogyan építették fel karrierjüket, és milyen alapot adott mindehhez az egyetemi gyakorlóiskola – ismertette az igazgató.

Forrás: MTI

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Megosztom: