Agrárminiszter Dunakiliti Országgyűlési képviselői körzetem

Aratóünnep Dunakilitin – galéria

Június 30-án, Péter, Pál napján szentmisével és aratókoszorúval köszöntötték a hagyományteremtő ünnepet Dunakilitin. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében kiemelte:

Aratóünnep a mai, bár az elmúlt évtizedekben ez igencsak elfeledett ünnepé vált. Hiányzik a megbecsültség, a társadalmi elismertség, ami érződik is az agráriumon. Akkor van egyensúly, ha ezt a tiszteletet, ezt a becsületet újra vissza tudjuk szerezni a földműveseknek és az agráriumnak.

Hálás vagyok Dunakiliti Önkormányzatának, hogy úgy döntött, hogy ezt a hagyományt fel kell eleveníteni! Szükség van arra, hogy a földművesek kenyerére, munkájára felhívjuk a figyelmet!

A tárcavezető továbbiakban elmondta:

Olyan természetes, hogy minden nap az asztalunkra kerül az étel. De az is fontos, hogy amikor megszegjük a kenyeret, akkor jusson eszünkbe az is, hogy valakik ezért nagyon keményen megdolgoztak.

A hagyományaink mind arra emlékeztetnek, hogy a földművelésnek egykor mekkora szerepe volt. Rajtunk múlik most, hogy a 21. században milyen szerepet szánunk neki, milyen értékeket őrzünk meg és adunk tovább az unokáinknak.

Vegyük elő azokat az értékeket, amitől magyarok vagyunk, s amitől megbecsültségünk van ezen a világon. Legyünk erre büszkék!

Az ünnepségen Kovács Andor Tamásné Kovács Edit, Dunakiliti polgármestere is köszöntötte a résztvevőket: a község mezőgazdasági vállalkozóit, a megjelent Dunakilitiért díjasokat, az aratókat valamint az Őszidő Népdalkört, akik részt vettek az aratáson.

Dunakilitin a hagyományőrzésnek nagy tapasztalata van A jubileumi falunap jegyében megpróbáljuk feleleveníteni a régi aratási szokásokat. Ám ez nem is volt egyszerű, mert nehéz volt olyan személyeket találni, akik még kézzel arattak és be is tudták mutatni azt a közönségnek.

A szentmise, majd az aratási bemutató után aratóreggelivel várta Dunakiliti Önkormányzata a helyi lakosságot és a  megjelenteket.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Stipkovits Veronika

..

Megosztom: