Agrárminiszter Agrárminisztérium

Az AM támogatja a megyei jogú városok fejlesztéseit

 Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be, Budapesten:

A megyei jogú városok komoly gazdasági potenciált jelentek Magyarországon, környezetvédelmi és piacfejlesztési törekvéseiket a kormány is támogatja.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével folytatott egyeztetést követően a tárcavezető elmondta:

megállapodtunk arról, hogy nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanánk mind a 23 megyei jogú városban. A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon.

Szita Károly kaposvári polgármester (Fidesz), a MJVSZ elnöke közölte:

a program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna, amelynek felét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitelből, illetve saját erőből finanszíroznák.

Nagy István: A megyei jogú városok komoly gazdasági potenciált jelentek Magyarországon

 

A környezetvédelmi törekvések közül Szita Károly kiemelte a levegő tisztaságának védelmét. Mint mondta,

ennek érdekében a szaktárca támogatásával 11 magyarországi városban indul jövőre a LIFE elnevezésű program mintegy 5 milliárd forintból. Ennek 60 százaléka lenne uniós forrás, a fennmaradó rész pedig állami támogatás.

Hozzátette, 2019. január 1-jétől 2026-ig felméréseket végeznek a levegő tisztaságának javítása érdekében. Megjegyezte, hogy a két legnagyobb szennyező forrás a háztartási tüzelés és a közúti közlekedés.

nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanánk mind a 23 megyei jogú városban

 

A miniszter elmondta:

a szaktárca több kezdeményezése is hozzájárul a levegő tisztaságának javításához. Így például folytatódik a Fűts okosan! tájékoztató kampány is. Az AM döntése szerint a szociális tűzifa ára nem emelkedhet, a tavalyi áron kell kibocsátani azt a fűtőanyag-mennyiséget, amelyet az önkormányzatok igényeltek a rászorulóknak.


Az MJVSZ 23 várost foglal magába, mintegy 2 millióan élnek a településeken.

Forrás: mti
Fotó : Kovács Zoltán

Megosztom: