Agrárminisztérium az Év Tanyája vidékfejlesztés

Az Év Tanyája díjátadó ünnepség

Nagy István agrárminiszter a díj átadásán december 11-én, Budapesten.

Elismerésre méltó a tanyagazdák munkája; az Év Tanyája díj alapítójának szándéka Magyarország legszebb tanyáinak és mintaértékű fejlesztéseinek bemutatása

Hozzátette, hogy ez a célkitűzés motiválta az agrártárcát 2011-ben is a tanyafejlesztési program kialakításakor, amelyet idén ismét meghirdettek. A rendelkezésre álló 1,23 milliárd forintból mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, 637 millió forint a tanyák, és a tanyás térségek megőrzésére, fejlesztésére, a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére. Emellett 300 millió forintot biztosít a tárca a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre. 

Elismerésre méltó a tanyagazdák munkája

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tanyagazdáknak köszönhetően a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedhetett.

A tárca szeretné, hogy a magyar tanyák a tájat, térséget meghatározó tájképi, építészeti, néprajzi, kulturális szerepüket, illetve termelési, gazdasági és életpotenciáljukat újra betöltsék.

Hozzátette, hogy az agrárium közösségfejlesztő erővel is bír, a magyar gazdák tagjai egy olyan nagy családnak, amely munkája és tevékenysége révén magas hozzáadott értékkel járul hozzá Magyarország gazdasági növekedéséhez. A miniszter szerint „ez óriási szolgálat, ezért köszönet illeti a gazdákat, a tanyagazdákat”.

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a díjátadón elmondta,

az elismeréssel azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazzák, amelyek példás módon ügyelnek a tanyájuk kialakítására, fejlesztésére úgy, hogy közben kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet megőrzésére, a tájra, az adott térség kulturális, építészeti értékeire, gazdasági hagyományaira.

Örvendetesnek nevezte, hogy az idei díjra a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni tanyagazdaságok. A versenyre mintegy 10 ezer szavazat érkezett a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közösségi oldalán közzétett közönségszavazáson.

A díjra az idén 15 tanyagazdaság pályázott. Nagy István és Kis Miklós az oklevelek mellett négy kategóriában adott át díjat:

  • az Év Hagyományőrző Tanyája díjat Reisz József,
  • a Natúr-Életmód Tanya gazdája kapta,
  • az Év Határon túli tanyája díjban a szerbiai Adáról érkező, Csincsik Edit tanyagazda,
  • míg az Év Tanyagazdasága díjban Gyurákovics András, mórahalmi tanyagazda részesült.
  • A közönségszavazás nyertesének járó díjat Bartolák Mária, a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István, tarhosi tanyagazda vehette át.

Forrás: MTI 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Megosztom: