Agrárminiszter gazdáknak szóló hírek magyar agrárium vidékfejlesztés

Nemzeti Húsgalamb Program indul


A Nemzeti Kisállat Kiállításon  jelentette be a Nemzeti Húsgalamb Program elindítását Nagy István agrárminiszter december 8-án, Budapesten, .

Minden adott ahhoz, hogy egy sikertörténet induljon ma el. Az agrártárca elkötelezett a vidéki emberek életkörülményeinek, munkalehetőségeinek javítása érdekében, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének erősítésében. Éppen ezért a kormány számára stratégiai kérdés az állattenyészési támogatások ügye. A Nemzeti Húsgalamb Program indításával ma újabb fejezetet nyitunk a vidékfejlesztés területén.

A tenyészévet záró rendezvényen a tárcavezető közölte

a Szárnyaló gazdaság néven induló kezdeményezéshez a húsgalambtenyésztők csatlakozását várják. A programot a vidék megtartó erejének támogatásán túl az is indokolja, hogy a galambhús világszerte keresett és jól jövedelmező termék.

A galambászat hagyományai Magyarországon évszázadokra nyúlnak vissza, a szaktudás mellett a takarmánytermelő területek is adottak, így ez a tevékenység újabb megélhetési lehetőséget jelenthet a vidéken élők számára – hangsúlyozta a miniszter

Minden adott ahhoz, hogy egy sikertörténet induljon ma el.

Nagy István közölte, hogy a mintaprojektként induló kezdeményezés később szélesebb körre is kiterjedhetne, a galambtartókat pedig nyílt napok és iskolai rendezvények szervezésére buzdította.

A galambászat – hasonlóan a kisállattenyészés minden ágához – nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, de felelősségre nevel és megtanít a gondoskodásra, visszahozza a háztáji állattartást a vidéki portákra és ezzel a termelők utánpótlását is bővítheti 

– összegezte a miniszter.

Nagy István a magyar húsgalamb piaci pozícióinak visszaszerzését célzó program feladatainak koordinációjával Bárdos Istvánt, a Magyar Postagalamb Szövetség és a Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) elnökét bízta meg.

Az agrártárca elkötelezett a vidéki emberek életkörülményeinek, munkalehetőségeinek javítása érdekében

Pintér József Zsolt, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy galambokat tartani nem csak szabadidős tevékenységként, hanem haszonállatként is kifizetődő lehet.

Az egész hétvégén nyitva tartó Nemzeti Kisállat Kiállítás a haszon- és díszállatok bemutatója mellett vasárnap délelőtt kisállatbörzével folytatódik.

Forrás: MTI
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Megosztom: