Agrárminiszter Európai parlamenti választás magyar agrárium Szövetségben a magyar gazdákért vidékfejlesztés

Az idei az építkezés éve az agráriumban

Nagy István agrárminiszter április 2-án Mezőtúron, országjáró körútja első állomásán tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint most tudnak megvalósulni azok a beruházások, amelyek a rendszerváltás óta hiányoznak az agráriumból.
    Kifejtette:

a rendszerváltás idején a feldolgozóüzemek privatizálásakor azt gondolták, hogy azokat az új tulajdonosok majd fejleszteni fogják, a korszerűbb technológiát hozzák majd Magyarországra és hozzájárulnak a magyar élelmiszeripar, agrárium fejlődéséhez. Ezzel szemben ezeket az üzemeket bezárták és a magyar gazdaságot a befektetők piacként használták a saját termékeik behozatalára.


   Hozzátette: jelenleg a magyar agráriumba érkező források a versenyképességet segítik elő.

   

Nagy István agrárminiszter Mezőtúron, országjáró körútja első állomásán.

A miniszter szólt arról is, hogy az aszály miatt az idei évtől meghosszabbodik a mezőgazdasági öntözési idény, amely március 1-jétől október 31-ig tart az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett.

Hozzátette: az öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük.
    

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére a jelenlegi rendkívüli szárazságban már április 1-jétől meghirdették a tartósan vízhiányos időszak kezdetét, így ekkortól a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük sem az öntözési, sem a halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után.

„Jelenleg a magyar agráriumba érkező források a versenyképességet segítik elő. „

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt két hétben történt vízkivételekhez kapcsolódóan pedig a vízkészletjárulék összege 20 százalékkal csökken.
   Nagy István kitért arra, hogy a Közös agrárpolitika (KAP) minden gazdát érint.

Brüsszel mai javaslata, ami az asztalon van, az a magyar gazdák számára elfogadhatatlan. Ez a javaslat a földalapú támogatások 15 százalékos, a vidékfejlesztési támogatások 25-26 százalékos csökkentését irányozza elő.

Hangsúlyozta: ezért támogatják a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által indított petíciót, hogy a magyar gazdák összefogásával határozottan jelezzék, nem fogadható el mindez számukra.


„a Közös agrárpolitika (KAP) minden gazdát érint. „

Az Agrárminisztérium azért keresi a szövetségeket a V4-es országokkal, a baltikumi és balkáni országokkal kiegészülve, hogy együtt közösen meg tudják akadályozni ezt a tervet – fűzte hozzá.
    

A miniszter arra biztatta a gazdákat, hogy vegyék komolyan az európai uniós választásokat, hiszen nagyon komoly tétje van számukra.
    

Boldog István, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta:

a térségben nagyon sok család él a mezőgazdaságból, nem mindegy, hogy az európai uniós támogatásokat megkapják-e olyan vagy akár nagyobb mértékben, mint eddig, vagy elvonnak ezekből a támogatásokból és másra használja fel az Európai Unió, az Európai Bizottság.


    Kitért arra is, hogy véleménye szerint a családvédelmi akcióterv is szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz, hiszen ha vidéken, illetve a Kárpát-medencében sok magyar gyermek születik, akkor sok dolgos kéz lesz a mezőgazdaságban is.

Forrás: MTI

Fotó: Kalmár László


Megosztom: