Iskolakertekért Alapítvány

Az iskolakertek fejlesztése hozzájárul a fiatalok környezettudatosságának növekedéséhez

Nagy István tárcavezető az Országos Iskolakert-fejlesztő Alapozó Program eszközátadási ünnepségén kedden, Drávafokon, a Pécsi Református Kollégium Csikesz Sándor Általános Iskolában kijelentette:

Az Agrárminisztérium kiemelt célja a felelősen gondolkodó, a környezetükért felelősséget vállaló jövő nemzedék képzése

Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti nevelés és a helyes szemléletformálás legtöbbször a saját magunk által megművelt kertben kezdődik.

Nagy István kiemelte,

a területek gondozásával a gyerekek megtanulják természeti környezetük helyes és tudatos használatát, alapvető természettudományi tapasztalatokat szereznek és lehetőségük adódik a gyakorlatban is kipróbálni a tanórákon tanultakat.

Olyan kezdeményezés jött létre, amely tükrözi a már elfogadott Városi Agrárpolitika programját, az Iskolakertekért Alapítvány szakmai-módszertani fejlesztéseit és az iskolakert-hálózat felépítését.

A minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy az iskolakertek a fiatalok vidéken tartásához és megélhetéséhez is hozzájáruljanak.

Ezt pedig egy intézmény úgy érheti el, ha ott alapvető mezőgazdasági és kertészeti ismereteket is szereznek a tanulók – húzta alá Nagy István.

A miniszter szerint a Drávafoki Tanulókertben minden adott, hogy a diákok az elsajátított gyakorlati és elméleti tudás birtokában megalapozzák jövőjüket. A Pécsi Református Kollégium Csikesz Sándor Általános Iskolában a gyümölcsészeti oktatás mellett, a kertész szakkörösök csaknem egy hektáron gazdálkodhatnak – emlékeztetett a tárcavezető.

Az Agrárminisztérium támogatásával és az Iskolakertekért alapítvány szakmai koordinálásával 2019 januárjában indult el az Iskolakerti Alapozó Program, melynek keretében a tárca 50 oktatási intézményt támogat.

A pályázatra mindössze két hét alatt több mint 330 iskola jelentkezett. A program összesen 50 millió forintból 35 úgynevezett kezdő kert, 10 haladó kert és 5 mentor kert fejlesztését segíti.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: