Agrárminiszter Agrárminisztérium agrárpolitika KAP-forrás

Egység kell a közös agrárpolitikához

Nagy István agrárminiszter a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, pénteken kijelentette:

Meg kell őrizni a közös agrárpolitika forrásait, ehhez azonban az európai uniós tagállamok egységére van szükség.

A rendezvényen az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ösztönzési lehetőségként kell az uniós forrásokra tekinteni, amelyeket fejlesztésre fordíthatnak az ágazat szereplői. Nagy István szerint Brüsszel több kötelezettséget vár el a gazdáktól a kevesebb forrásért cserébe, ami elfogadhatatlan.

Nagy István a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen

A tárcavezető hangsúlyozta: a tagállamok érdekeit össze kell hangolni a közös agrárpolitika kapcsán (KAP), hogy a források ne csökkenjenek. Kifejtette: a támogatások szinten tartásának szándékához a visegrádi négyek mellett több tagállam is csatlakozott. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy az olasz és a spanyol gazdákat is meggyőzze álláspontjáról – tette hozzá a miniszter. Nagy István arra számít, hogy jövő tavaszra körvonalazódhat a közös agrárpolitikával kapcsolatos megállapodás.

A tárcavezető a kerekasztal beszélgetésen arra is kitért, hogy vonzóvá kell tenni az agráriumot a fiatalok számára. A miniszter létkérdésnek nevezte a generációváltást a magyar mezőgazdaságban. Az egyik legfontosabb feladat pedig az agrár felsőoktatás és szakképzés megújítása, ebben a folyamatban pedig központi kérdés a gyakorlatorientált szemlélet – emelte ki Nagy István.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Kalmár László

..

Megosztom: