Agrárminiszter Agrárminisztérium külgazdasági kapcsolatok

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a ciprusi agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter szerdán együttműködési megállapodást írt alá, amely fontos alapot szolgáltat a két ország közti mezőgazdasági és környezetvédelmi együttműködéshez – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

    Az együttműködés keretében Cipruson korszerű, webalapú magyar szoftveres megoldást vesznek át a mezőgazdasági adatszolgáltatásra. Az egyezmény érinti az öntözéssel kapcsolatos intézkedéseket, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás és a földromlás elleni küzdelem hatékony támogatását, az innovatív erdészeti technikák fejlesztését, és kitér a víztartalékok hatékony kiaknázási lehetőségeire, valamint az állat- és növényegészség-védelemre is.

A felek a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő kérdésekben is egyetértettek.


    Nagy István szerdán tárgyalásokat folytatott Gilberto Silva-val, a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdasági és környezetügyi miniszterével is.

Felajánlotta, hogy Magyarország a magas szintű szakmai tudás és ismeretek átadásával hozzájárul a szigetcsoport élelmiszerbiztonságának javításához.

A kialakítás alatt levő mintafarm hálózat segítségével elérhetőek és bemutathatóak lesznek az egyes országokban a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit.

Szó volt az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásról és a biztonságos élelmiszertermelés kihívásairól is, amire a kormány egyik megoldási javaslata az öntözött területek növelése és a hatékony öntözéses gazdálkodás kiterjesztése.

Ennek érdekében Magyarországon öntözésfejlesztési stratégia és mezőgazdasági vízgazdálkodási szakpolitikai program is készül – ismerteti közleményében a tárca.

..

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: