Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium

Elsőként adták át idén „Az Év Tanyája” díjat – képgalériával

Fontos, hogy a magyar vidékre jellemző létforma, a tanyasi élet fennmaradjon és élő hagyománnyá váljon – mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára 2017. december 14.-én, Az Év Tanyája 2017 díjátadó ünnepségen, a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára – hangsúlyozta az államtitkár.

A kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, illetve gazdálkodási szemléletét, gyakorlatát. A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos, magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék – emelte ki Nagy István.

A tanya, a tanyavilág olyan érték amelynek megőrzéséért fenntartásáért mindent meg kell tennünk – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szakmai záróbeszédében. A tavalyi év folyamán méltán emelkedett a Hungarikum Bizottság döntése alapján a hungarikumok közé a tanya, mint speciális gazdasági és létforma, így még nagyobb figyelem és törődés irányulhat az ott élőkre – mondta a helyettes államtitkár.

Beszédében kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium koordinálásával elkészül az eddigi legnagyobb tanyafelmérés és kutatás, melynek során hasznos, a jövő tervezését nézve fontos információkhoz juthatunk. A kutatás során kiderült, hogy Magyarországon közel százezer tanyán élnek életvitelszerűen és megközelítőleg kétszázezren választották ezt a létformát. Idén hetedik alkalommal került meghirdetésre a nagyon népszerű, nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Program. Az évek során majd kétezer pályázatot tudtunk támogatni összesen 8,3 milliárd forint értékben, mely egyrészt a tanyasi életformához tartozó infrastrukturális fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, másrészt a tanyán élők mezőgazdasági és lakhatási célú fejlesztéséhez kapcsolódik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár

Az „Év Tanyája” díjat elsőként idén adták át. Az Év Tanyája pályázat Bíráló Bizottsága 2017-ben megosztva két első helyezettet díjazott

  • Fodor András tanyagazda „Az Év Tanyagazdasága 2017”. díjat,
  • Szász István tanyagazda „Az Év Hagyományőrző Tanyája 2017”. díjat vehette át,
  • „Az Év Tanyája 2017” Közönségdíjban Bartolák Mária részesült.
Megosztom: