Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium

Eredetvédelmi fórum Székesfehérváron

A Földművelésügyi Minisztérium három évvel ezelőtt indította el Eredetvédelmi Programját, melynek célja az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, valamint a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása.

Az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok olyan értékeket képviselnek, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára megőrizni is kötelességünk 

mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára február 28-án, az Eredetvédelmi Országjárás székesfehérvári fórumán .

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára február 28-án, az Eredetvédelmi Országjárás székesfehérvári fórumán

 

A Csopaki borral, az Akasztói szikiponttyal, a Budaörsi őszibarackkal, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az Újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a Nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az új földrajzi árujelzők köre.

Az eredetvédelemmel, vagyis a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudjuk a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában 

emelte ki az államtitkár.

 

Eredetvédelmi Országjárás székesfehérvári fóruma 2018. február 28.

 

Nagy István arról is szólt, hogy az oltalom mögött nemcsak a minőségi paramétereket befoglaló termékleírás áll, hanem a termelők jogérvényesítési lehetőséget is kapnak az Európai Unión belül. Azaz nem lehet szegedi paprikát termelni a Balaton környékén, vagy gönci barackpálinkát előállítani Budapesten – tette hozzá.

 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára február 28-án, az Eredetvédelmi Országjárás székesfehérvári fórumán .

A fórum keretében Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a fórumsorozatot a szaktárca azért indította el, hogy azokat termelőket is elérjék, akik eddig nem kerültek kapcsolatba a minisztérium eredetvédelmi programjával, s akiknek egyedi értéket képviselő termékeit a földrajzi árujelzők alkalmazásával meg tudják védeni. Mint mondta,

jelenleg Magyarországon már több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt vagy folyamatban van az ezzel kapcsolatos eljárás. Ha a földrajzi árujelzők adta lehetőségeket a termelői közösségek jól alkalmazzák, jelentősen segíthetik a sikeres piaci értékesítést.

A földrajzi árujelzőkről és a védett eredetű termékekről az eredetvedelem.gov.hu oldalon található további információ.

 

 

 

Megosztom: