Erdőtelepítés és faültetés Klímavédelem Környezetvédelem Országfásítási Program

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az életünk jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter a Normafán az Eötvös Parkban történő faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy

a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt. A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka szükséges a fenntartásukhozAz erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány időszakában 25-30%-kal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén.

Kifejtette,

a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők, és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére.

Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium 2020-ban a Településfásítási Programjával a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezését indította el. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint felhasználásával, 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültethetnek el a programban részt vevők. Emellett az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot indítottak. Ennek eredményeként már az idei évben több mint 2200 hektár erdőt minősítenek át, így 10%-kal növekedhet a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területe. Csak a fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé – tett hozzá.

Nagy István szerint

az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdeink kezelése során minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe.

Ennek érdekében a Budapesti Fejlesztési Központtal közösen dolgoznak a fővárosi és agglomerációs erdők fejlesztési tervén.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Fekete István
Megosztom: