Agrárminiszter Agrárminisztérium

Folyamatosan bővül a magyar szarvasmarha állomány

Nagy István agrárminiszter, június 20-án, csütörtökön Dunaharasztiban a Magyartarka Szakmai Napon kijelentette:

a piaci válságok és járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét az elmúlt években hazánkban.

A rendezvényen az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy 2010-hez képest a hazai szarvasmarha állomány csaknem 203 ezerrel nőtt. Nagy István szerint sok múlik azon, hogy az állattartó gazdaságok felismerik-e a kihívásokat, alkalmazzák-e a legkorszerűbb tudást, a modern technológiát, köztük a digitalizáció által kínált megoldásokat. Fontos, hogy a jövedelempótló támogatásokat, minél nagyobb arányban fordítsák fejlesztésekre, valamint éljenek a beruházási támogatások és a kedvezményes finanszírozási konstrukciók által kínált hitelekkel.

Nagy István agrárminiszter a Magyartarka Szakmai Napon

Hozzátette: a hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik. Hangsúlyozta: a tej és tejtermékek hazai fogyasztása növekszik, a feldolgozás hazai alapanyaggal történő ellátása biztosított, a nyerstej országos termelői átlagára pedig meghaladja a kilogrammonkénti 99 forintot.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon kilenc tenyésztőszervezet 12 húshasznú szarvasmarha fenntartását végzi. A fajták között Európa minden jelentős fajtája megtalálható, az elismert fajtákon belül pedig a legtöbb állat a magyartarka fajtába tartozik- emelte ki a miniszter. Kifejtette: az uniós forrásból biztosított termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás tavalyi kérelmek után járó összegei kifizetését a Magyar Államkincstár már 2018-ban megkezdte.

A tavaly átutalt 19,34 milliárd forinton felül idén a fennmaradó 1,91 milliárd forint összegű támogatás végfizetésére is sor került.

Ennek révén az ágazat szereplői több mint 21 milliárd forint forráshoz jutottak, ez egyedenként 105 358 forint hozzájárulást jelent – húzta alá Nagy István.

Magyartarka Szakmai Nap

Kifejtette: az uniós forrásból biztosított termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás tavalyi kérelmek után járó összegei kifizetését a Magyar Államkincstár már 2018-ban megkezdte. A tavaly átutalt 19,34 milliárd forinton felül idén a fennmaradó 1,91 milliárd forint összegű támogatás végfizetésére is sor került. Ennek révén az ágazat szereplői több mint 21 milliárd forint forráshoz jutottak, ez egyedenként 105 358 forint hozzájárulást jelent – húzta alá Nagy István.

Magyartarka Szakmai Nap Dunaharasztiban

Kiemelte: az alaptámogatás jogcímén idén június 18-ig több mint 211 milliárd forint, a zöldítés esetében több mint 117 milliárd forint került kifizetésre. A miniszter az idei kérelmek vonatkozásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a szükséges ellenőrzési folyamatok lezárulását követően október 16-tól előlegfizetésre, míg december 1-je után részfizetésre kerülhet sor.

A kormány kiemelten támogatja a tejelő szarvasmarha-tenyésztőket, nemcsak közvetlen anyagi támogatásokkal, hanem más intézkedésekkel is.

A tárcavezető aláhúzta: az EU állattenyésztési joganyagának változása következtében az állattenyésztésről szóló törvényt és végrehajtási rendeleteit új jogszabályok váltják fel, melyek közül az állattenyésztéssel kapcsolatos, törvényi szintű szabályozást igénylő kérdéseket rendező törvényt kedden ellenszavazat nélkül fogadta el az országgyűlés.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: