Agrárminiszter FruitVeb konferencia zöldség-gyümölcs ágazat

FriutVeB konferencia – a magyar zöldség-gyümölcs ágazat sikeres jövőjéért

.

Nagy István agrárminiszter a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nyílt napján május 16-án, Budapesten.

Teret kell adni a legújabb technológiáknak a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, mert ezek nélkül nem tud sikeres lenni

   Nagy István szerint a magyar zöldség és gyümölcságazat fordulópontra érkezett, a jövőt a megújulás jelenti. A 20. századi technológiával nem lesz eredményes az ágazat a 21. században.

Hozzátette, három dolog szükséges a kihívásoknak való megfeleléshez:

  • a megfelelő árualap,
  • a feldolgozottsági szint
  • és a megfelelő piac. 

Az ágazat fejlődéséhez elengedhetetlen a termelői integráció.

Az összefogásban, közösségi fellépésben teremthetők meg a leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése – mondta a tárcavezető.

Rámutatott:

Piaci siker csak ott érhető el, ahol ágazati szinten válik szervezetté a termelés és az értékesítés. Pozitív adatnak, hogy tavaly 68 zöldség-gyümölcs szerveződés működött Magyarországon. Ezek termő területe meghaladta a 33 ezer hektárt, ezzel a teljes zöldég-gyümölcs forgalom 22 százaléka termelői szerveződésen keresztül bonyolódott le tavaly.

A miniszter szerint 60 százalék fölé kell emelni ezt az arányt, akkor ki lehet jelenteni, hogy a termelés biztonságban van. 


    Az integráció szükségességét az is alátámasztja, hogy az ágazatban elérhető uniós források jelentős része közvetve, a termelői szervezeteken keresztül hozzáférhető.
    Megerősítette, hogy állami ösztönzéssel, nemzeti támogatásokkal tovább erősítik a TÉSZ-ek szerepét.

A versenyképes ágazat alapja a generációváltás, amelyet a fiatal gazda tematikus alprogram is támogat. Beruházásokra eddig 40 milliárd forint támogatást ítéltek oda mintegy 1000 fiatal gazdának. Őszre szakpolitikai alprogramot is kidolgoznak a generációváltás elősegítésére.


     A miniszter megkerülhetetlennek nevezte az öntözés fejlesztését, 2024-ig az öntözhető területeket 100 ezer hektárral tervezik növelni.

Bejelentette azt is, hogy még idén megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, a Nemzeti Földügyi Központon belül. 

.

.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke az idei várakozásokról elmondta:

a paprika és a paradicsom termesztése a tavalyi szinten marad, előbbit 1500 hektáron, utóbbit 360-370 hektáron termesztik. A gyümölcsöknél a téli fagyok nem okoztak komolyabb gondot, a tavaszi fagyok helyi jelleggel – Kecskemét, Dél-Alföld – fajtától függően jelentkeztek főleg a csonthéjasok, őszibarack, kajszibarack esetében. Almából a tavalyi rekord után átlagos termés várható idén, 550-600 ezer tonna.

A következő hétéves uniós ciklusban a klímaváltozás hatásai miatt az öntözés fejlesztésére kell felkészülni – hangsúlyozta.

.
    Hubert Schulte-Kemper, a német FAKT AG elnök-vezérigazgatója a tanácskozáson bemutatta a Hegyeshalom és Bezenye határában a cég beruházásában megvalósuló projektet, ami Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti, feldolgozási és logisztikai központja lesz. A tervek szerint a 300 hektáron megvalósuló fejlesztés költsége nagyjából egymilliárd euró, a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre.

..

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: