Agrárminiszter Agrárminisztérium OMÉK OMÉK 2019

Hazánk és Afrika mezőgazdasági kapcsolatainak erősítéséről tárgyalt az OMÉK-on Nagy István

Nagy István agrárminiszter a Marokkói Királyság Földművelésügyi, Halászati, Vidékfejlesztési, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumának államtitkárával folytatott megbeszélésen, pénteken az OMÉK-on kijelentette:

Fontos partnernek tekinti az Agrárminisztérium Marokkót, hiszen az ország Északnyugat-Afrika gazdaságilag és politikailag is legstabilabb térsége

A tárcavezető a Nigériai Szövetségi Köztársaság mezőgazdasági miniszterével is tárgyalt a nap folyamán.

Az agrárminiszter a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a marokkói gasztronómia már jelenleg is jól ismert a magyar piacon. Nagy István elmondta, hogy a digitalizáció és az innováció kiemelt együttműködési területet képez a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokban. Hangsúlyozta: Marokkó a kereskedelmi lehetőségek mentén fontos bázisa lehet a kutatás-fejlesztési együttműködés bővítésének is. A miniszter elmondta, Marokkó piacot jelenthet számos olyan magyar agrárvállalkozás számára, amelyek innovatív termékeiket, így pl. agrárdigitalizációs és élelmiszernyomonkövetési rendszereket, talajjavító megoldásokat kínálhatnak a helyi mezőgazdaságnak.

Nagy István a Marokkói Királyság államtitkárával tárgyal

A miniszter példaként említette a Királyságban sikeres „Vízőr” teszteket, amelyekre egy magyar cég már marokkói disztribúciós partnerrel is rendelkezik. A marokkói államtitkár megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén Marokkó a 79. OMÉK partnerország. Mohammed Sadiki felhívta a figyelmet a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolataira. Kiemelte: a partnerség középpontjában az agár-külkereskedelmi kapcsolatok fejlesztése áll, de jelezte, hogy komoly lehetőségeket látnak az agrároktatási, a diákcsere, a szakemberképzési, a biotechnológiai és mezőgazdasági gépgyártási együttműködésben is.

Ezt követően az agrárminiszter Mohamed Sabo Nanono nigériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalásokat. Elhangzott, hogy a magyar és nigériai ágazati szereplők már kapcsolatba léptek egymással. Nigéria természeti és éghajlati adottságaiból, gazdasági helyzetéből és népességéből eredő élelmezésbiztonsági kihívások kezelésére a tárcavezető említést tett a kukoricavetőmag és egyéb, rendelkezésre álló és különösebb tárolási feltételeket nem igénylő magyar élelmiszergazdasági termékek, valamint technológiák exportlehetőségeiről. Nagy István elmondta, jelentős lehetőségeket lát a magyar baromfi, takarmány, vetőmag kereskedelemben és bízik abban, hogy a nigériai oldalról is akadálymentes lesz ezen területeken az együttműködés.

Hangsúlyozta, az agrártárca bemutató farmparcellák létesítésével is elősegítené az együttműködést. Kiemelte, hogy az élelmiszerfeldolgozás és a víztakarékos mezőgazdasági technológiák területén is vannak olyan magyar megoldások, amelyek eredményesek lehetnek Nigériában. A miniszter egyben felajánlotta, hogy igény esetén lehetőség van több nigériai hallgató fogadására agrár szakterületen. A nigériai miniszter reményét fejezte ki, hogy az agrár-külkereskedelmi kapcsolatbővülési tendencia a folytatódni és fokozódni fog az OMÉK-ot követően is, különös tekintettel a magyar szarvasmarha-tenyésztési tapasztalatokra és az öntözési együttműködésre.

..

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: