Agrárgazdaság Élelmiszer koronavírus

Hogyan befolyásolja a koronavírus a magyar gazdaságot?

Pusztító hatása lehet a világgazdaságra a koronavírus-járványnak. Veszély leselkedik a magyar gazdaságra is, de nekünk van egy arany tartalékunk, a mezőgazdaság.

A HírTV Európai híradó című eheti adásában a mezőgazdaság volt a téma, a koronavírus esetleges hatásairól, a közös agrárpolitikáról és a magyar agrárium régi-új piacairól Nagy István agrárminiszter beszélt.

A koronavírus komoly fejtörést okoz világszerte: a gazdaságban is érezhető a hatása de, már minden szektorra kihat, így a mezőgazdaságra is.

Ágazati szintű operatív bizottságok felállítását rendeltem el a mai naptól a terméktanácsoknál, hiszen kell tudjuk azokat az információkat amelyek a gyakorlatban megjelennek.

– nyilatkozta a tárcavezető.

  • A legkézenfekvőbb az olasz határ átjárhatósága a kamionokkal. Itt a húsvéti bárányakció a nyakunkon, de minden nap ott van 30-35 kamionunk, akik nyers tejet visznek.
  • Óriási mennyiség és óriási gond, hogy akkor az átjut-e, a visszajövő kamionsofőrt tesszük-e karanténba, nem tesszük, hiszen nagyon életszerűtlen, ha őt két hetes karanténba tesszük. A végén elfogynak a sofőrök és nem tud menni a szállítás.

Tehát ilyen feladatok felmérésére, a gondok összegyűjtésére van szükség, hogy lássuk, hogy mi kell”

– mondta az agrárminiszter. Nagy István hozzátette:

fontos tudni van-e elég csomagolóanyag, adalékanyag, a takarmányipar tud-e működni, mikor fogynak el az anyagok, erőforrások, mikortól kell rendkívüli intézkedéseket hozni.

Elmondta nagyon praktikus szakaszba lépett a vírus elleni küzdelem.

„Azt látom, hogy belföldi fogyasztási zavar az biztosan nem várható, hiszen kétszer, akár háromszor annyit termelünk, mint amennyit mi el tudunk fogyasztani. A gondot inkább az jelenti, hogy megfelelő piacokra el tudjuk juttatni azt a többlettermelést, ami a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart jellemzi.”

Teljes adás: 

Forrás: HírTV
Megosztom: