Agrárminiszter Kárpát - medencei Falugazdász Program Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)

Kiemelt feladatunk a magyar gazdálkodók érdekképviselete

Az Agrárminisztériumnak fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése – mondta Nagy István a Partiumban tartott Szilágy megyei gazdafórumon.

Az agrárminiszter közölte:

A kormány segítette a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén, mind a tömb-magyar térségekben, mind a szórványban. Ma már az agrártárca egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg félmillió magyar gazdálkodót ér el.

Nagy István beszédében kifejtette: hasonló problémákkal kell megküzdeniük a határ mindkét oldalán dolgozó gazdáknak és közösek az érdekeink is. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak megfelelően a két állam közti mezőgazdasági együttműködés is szélesedik majd.

Elmondta, hogy a nyersanyag-termelés mellett kiemelkedő szerepet kell, hogy betöltsön majd a szövetkeztek ár-érdekérvényesítő szerepe is. A tárcavezető hozzátette, hogy a XXI. század mezőgazdaságában a hangsúly a versenyképesség növelésén és a pályázati források hatékonyabb kihasználásában rejlik. A külhoni és magyar gazdák kapcsolatainak élénkülésére kiváló példa a már Szilágy megyében is működő Kárpát – medencei Falugazdász Program.


A magyar kormány Kárpát-medencei célkitűzéseinek megvalósítása során stratégiai szövetségesként tekint a szomszédos országokban élő magyar nemzeti közösségekre. Megmaradni magyarnak és magyarként gyarapodni a világnak azon pontján, ahová születtünk. Többek közt ezekről a témákról is tárgyaltunk a Romániai Magyar Demokrata szövetség (RMDSZ) meghívásának eleget téve

Az agrárminiszter a hazai mezőgazdaság eredményeiről szólva kiemelte:

az agrárium jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság 5,2 százalékos növekedéséhez, mely az európai uniós eredmény két és félszerese. A gazdák szorgalmas munkájának is köszönhető, hogy az ágazat a nemzetgazdaság egyik hajtómotorjává vált.

Véleménye szerint a jövőben nagyobb szerepet élvez majd a szakképzés fellendítése, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció. Álláspontja szerint a nemzedékváltással párosuló technikai fejlesztés teheti versenyképessé a magyar agráriumot.


Az Agrárminisztériumnak fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése

A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívásának eleget téve látogatott Erdélybe. A gazdafórumot követően Nagy István agrárminiszter egyeztetett a magyar párt elnökével, Kelemen Hunorral az anyaországi és erdélyi gazdák együttműködésének további elmélyítéséről, az erdélyi  gazdaságfejlesztési projekt tervezéséről, valamint a szakképzés továbbfejlesztésének közös lehetőségeiről.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Kovács Zoltán

Megosztom: