Agrárminisztérium Komlótermesztés

Komlótermesztésbe kezdtek Kastélyosdombón – videóval

Az első növények elültetésével komlótermesztésbe kezdtek a Somogy megyei Kastélyosdombón.

 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültetnek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen. A jövő évre várható kéttonnás termést a Heineken piaci áron felvásárolja és felhasználja a sörkészítéshez.

Nagy István agrárminiszter az eseményen utalt arra, hogy a komlótermesztés munkát ad hátrányos helyzetű embereknek; azt mondta:

jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, környék, táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit.

Szavai szerint

a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.

a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon

 

Jelezte, hogy januárban 40 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg élelmiszeripari vállalkozások számára, a keretösszegből akár a kastélyosdombói komló szárításához, pelletálásához is lehet támogatást nyerni, segítve annak késztermékként való értékesítését.

A Heineken tájékoztatása szerint a cég hajlandó a Kastélyosdombón eredetileg tervezettnél is több komlót vásárolni, ezért minden adott ahhoz, hogy a község és környéke felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon – fogalmazott.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta: a komlótermesztéssel „új területre merészkednek”, de bármit is tesznek, azt mindig annak figyelembevételével teszik, hogy segítsenek az embereken.

Jövedelemkiegészítéshez juthatnak azok, akik bekapcsolódnak a komlótermesztésbe. A segélyszervezet azért hozott létre és működtet Kastélyosdombón családok átmeneti otthonát, indított szociális vállalkozást, hogy a hátrányos helyzetű embereknek ne csak apró dolgokban nyújtsanak segítséget, hanem hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához.

Jelezte, hogy az otthon számos egykori lakója „kiköltözött a faluba”, integrálódott, megállja a helyét, de ennek akkor van értelme, ha meg tudják oldani a visszafoglalkoztatásukat.

Komlótermesztésbe kezdtek Kastélyosdombón

 

Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója különleges lehetőségnek nevezte, hogy a söripari cég részt vehet a komlótermesztés magyarországi újraindításában, mint egy várhatóan hosszú távon is fenntartható tevékenységben, segítve rászorulók foglalkoztatását, valamint egy elmaradott térség felemelkedését.

Szólt arról, hogy

a cégnek fontosak a magyar alapanyagok és a magyar gazdákkal való jó együttműködés. Tevékenységük során magyar meggyet és bodzát is felhasználnak.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a kormányfő felesége a szervezet kastélyosdombói tevékenységét méltatva azt mondta, hogy egyedülálló programjuk átmeneti helyett állandó, stabil megoldást, az értékes élet esélyét kínálja az ide költöző családoknak.

Bízom abban, hogy a komlópalánták elültetése az első lépés egy nagyon sikeres, széles körben elterjeszthető, minél több krízishelyzetbe kerülő családnak kiutat mutató modell elterjedésében

– fogalmazott a jószolgálati nagykövet.

FOTÓGALÉRIA

 

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Zoltán

 

Megosztom: