Agrárminiszter magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság erősödésének feltétele az állattenyésztés fejlődése

Nagy István agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttgyűlésén tartott előadásában kijelentette:

Az új állattenyésztési törvény megalkotásánál fontos szempont volt, hogy az uniós rendelet szabta keretek között a lehető legjobban védje és segítse a magyar tenyésztőket, valamint a hazai tenyésztés-szervezési rendszer megerősítését. A jogszabályban nagy hangsúlyt fektetünk az őshonos fajtáink védelmére, megőrzésére

A jogalkotási eljárás még folyamatban van, ám az állattenyésztési tevékenységben ez nem okoz fennakadást

– tette hozzá. Kiemelte,

az uniós jog elsőbbséget élvez, de nem helyezi hatályon kívül a nemzeti szabályozást, így az állattenyésztési törvény és a végrehajtási rendeletei hatályban maradnak mindaddig, amíg az új hazai szabályozás hatályossá nem válik.

Nagy István agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttgyűlésén

 

Nagy István tájékoztatott arról, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 6 pályázati felhívás jelent meg kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelésére. A Vidékfejlesztési Program egyéb pályázati felhívások keretében is támogatta, támogatja az állattenyésztési ágazat szerepelőit.

Példaként említette, hogy

  • a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére 38 milliárd forint,
  • a sertéstartó, valamint a baromfitartó telepek korszerűsítése pedig 31-31 milliárd forint jut.
  • Továbbá a juh és a kecsketartás fejlesztésére egy 680 millió forint keretösszegű pályázat szolgál,

amelyre december elsejétől lehet jelentkezni.

a Vidékfejlesztési Program keretében 6 pályázati felhívás jelent meg kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelésére

 

A miniszter arról is beszélt, hogy a tenyészállat és szaporítóanyag előállításban törekedni kell, arra, hogy minél nagyobb szerepet kapjon a hazai tenyésztés, és a legkisebb mértékben legyünk kiszolgáltatva a külföldi tenyésztő vállalkozásoknak. Megjegyezte, hogy

a piaci trendekhez hatékonyabban alkalmazkodó fajta-, és hibrid használat minőségi alapanyag-termelést és nagyobb árbevételt biztosítja a termelők számára.

A küldöttközgyűlés egyhangú szavazással megválasztotta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökének Zászlós Tibort, a Mezőfalvai Mg Zrt. vezérigazgatóját, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdasági alelnökét.

Sikeres állattenyésztő csak az lehet, akiben kellő elszántság és alázat van a szakmája iránt – hívta fel a figyelmet az újonnan megválasztott elnök.

Forrás: AM Sajtóiroda

 

Megosztom: